nepravomoćna presuda

Afera Ina-Mol: Sanaderu šest godina zatvora, Hernadiju dvije

Patrik Macek/PIXSELL
30.12.2019.
u 11:01

Bivšem premijeru Hrvatske ovo je četvrta presuda. Pravomoćno je osuđen za Planininsku, a nepravomoćno za Hypo. Nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi HEP Dioki, a još mu traje suđenje za Fimi mediju gdje je uz njega optužen i HDZ.

Deset godina prošlo je od kada je, kako tvrdi USKOK,  Ivo Sanader tražio 10 milijuna eura od Zsolta Tamasa Hernadija, a je li na sudu utvrđeno da je tako i bilo saznalo se danas u 10 sati. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić objavilo je nepravomoćnu presudu bivšem HDZ-ovom premijeru  Hrvatske i nedostupnom šefu MOL-a. 

- Sanader i Hernadi su krivi za primanje, odnosno davanje mita - kazala je to sutkinja Maja Štampar Stipić koja je u 10 sati počela čitati objavu nepravomoćne presude za aferu Ina-Mol. Sanader je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a Hernadi na dvije godine. Bivšem se premijeru oduzima i pet milijuna eura. Riječ je o novcu koji je uplaćen na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, a nasljednik te tvrtke je Dioki. Kako je riječ o nepripadajućoj imovinskoj koristi prenesenoj na treće osobe, Dioki je taj koji će morati uplatiti tih pet milijuna eura u proračun ako presuda postane pravomoćna.

Obrazlažući presudu sutkinja Štampar Stipić kazala je da je tijekom postupka saslušano 30 svjedoka te je analizirala njihove iskaze. Navela je i da je utvrđeno da je Mol uplatio novac na račun Ježićeve tvrtke. Dokaz tome su sklopljeni ugovori te uplata pet milijuna eura na račun Ježićeve tvrtke. Vijeće je vjerovalo iskazu Ježića jer njegove navode potvrđuju i iskazi nekih drugih svjedoka. To se pogotovo odnosi na uplate novca na račun Ježićeve tvrtke.

Govoreći o iskazu Ježića, sutkinja je kazala da su teze obrane da je Ježić teretio Sanadera i Hernadija kako bi spasio sebe, neutemeljene. Pojasnila je da USKOK 2013. optužio Ježića a taj je postupak nepravomoćno okončan tek u listopadu lani.

Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu 2015. ukinuo Ustavni sud. Prema optužnici, Sanader je tražio 10 milijuna eura mita, a dobio je pet. MOL mu je novac uplatio preko računa švicarske tvrtke Roberta Ježića. Hernadiju se sudi u odsutnosti, dok je Sanader u Remetincu gdje izdržava kaznu za Planinsku. Bivšem premijeru ovo će biti četvrta presuda. Pravomoćno je osuđen za Planininsku, a nepravomoćno za Hypo. Nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi HEP Dioki, a još mu traje suđenje za Fimi mediju gdje je uz njega optužen i HDZ. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije