ISIL-ove ćelije:

600 terorista raspoređeno je po cijeloj Europi

pripravnost
25.03.2016.
u 14:36

Napadi kakvi su izvedeni u Parizu i Bruxellesu mogu se uskoro očekivati diljem Europe. Islamisti ISIL-a, osim ćelija u Francuskoj i Belgiji, već su uspostavili i organizacije u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Danskoj i Švedskoj. Ustvrdio je to visoki irački obavještajac koji već godinama prati islamiste na području Sirije i Iraka, a te tvrdnje potvrdili su i analitičari nekoliko europskih obavještajnih službi.

Nuklearke čuva vojska

Pristup po kojemu terorističke ćelije ISIL-a u Europi danas djeluju puno je složeniji i sofisticiraniji nego 2014. godine kada su islamisti tek počeli planirati bombaške akcije. U to vrijeme bombaši su imali samo po nekoliko tjedana obuke, a cilj je bio povući što više ljudi u smrt jednom eksplozijom. Situacija je danas znatno složenija. Pripadnici terorističkih ćelija u Europi prošli su dugotrajnu i složenu obuku, a same ćelije organizacijski su znatno bolje ustrojene nego prije. Promijenila se i sama taktika napada. Sada islamisti ne idu na jednu snažnu eksploziju, već na veći broj češćih,nepredvidivih napada kako bi stvorili psihozu straha na cijelom kontinentu, ali i otežali život hitnim službama u vrijeme udara. Kao što su u Parizu izvedeni udari na nekoliko lokacija istovremeno, čime su rastrzane i službe hitne pomoći, tako su i u Bruxellesu bombe detonirane na dvije udaljene lokacije, prenosi Vecernji.hr

Procjenjuje se da je u ovim ćelijama razasutim po zemljama Europe između 400 i 600 terorista koji su povratnici s bojišta u Siriji i Iraku. Ćelije imaju relativnu slobodu djelovanja u odnosu na zapovijedi iz Rake, odnosno mogu same procjenjivati kada i gdje točno izvesti napade. Ćelije nisu ograničene samo na klasične napade, udare na restorane, kafiće, zračne luke i željezničke postaje. Ciljevi su, po svemu sudeći, puno opasniji. Naime, tijekom pretrage stana braće El-Bakraoui nađene su snimke direktora belgijskog nuklearnog programa. Islamisti su pred njegovu kuću postavili skrivenu kameru kako bi snimili i analizirali njegovo ponašanje i dnevni raspored jer je, po svemu sudeći, u planu bio i napad na jednu ili čak obje belgijske nuklearne elektrane. Ideja je bila ugroziti nacionalnu sigurnost jedne zapadne zemlje kao nikada do tada. Brigu za sigurnost nuklearnih elektrana u Belgiji sada je preuzela vojska, a slično rješenje očekuje se i pri ostalim nuklearkama unutar EU. Vjerojatno i pri nuklearnoj elektrani Krško.

Sve ovo pokazuje kako Europa danas u očima islamista ima znatno drukčiju ulogu i važnost nego prije. Još donedavno islamisti su zapadnu Europu koristili kao poligon za prikupljanje novca i regruta za borbu na Bliskom istoku, no terorističke operacije relativno su rijetko izvođene. Politika im je bila ne udaraj tamo gdje posluješ. Al-Qa’ida, prvih godina ovog stoljeća najozloglašenija i operativno najjača islamistička teroristička skupina, nikada na području Europe nije uspjela razviti jake i bitne snage. Izvela je 2004. silan napad u Madridu u kojemu je poginula 191 osoba, no Al-Qa’ida nikada nije imala razvijenu mrežu povezanih ćelija u nekoliko zemalja.

Situacija se znatno promijenila 2014. godine nakon što je ISIL osvojio grad Mosul u Iraku i definitivno učvrstio svoju vladavinu na tom dijelu Bliskog istoka. Paralelno s početkom zapadne intervencije islamisti počinju pripremati terorističke napade po Zapadu. Udari na SAD nisu dolazili u obzir zbog sigurnosnog sustava koji tamo održava Ministarstvo domovinske sigurnosti. Logičan izbor pao je na zapadnu Europu. Jer sigurnosne su mjere relativno neučinkovite, a Europa je i znatno bliža.

Računaju na potporu

Europu su danas islamisti pretvorili u svoje omiljeno igralište, a gotovo dvije godine, koliko su potrošili za stvaranje organizacije, više je nego dovoljno za pripremu vrlo opasnog stroja koji će biti teško zaustaviti. Islamističke ćelije računaju i na dobru infrastrukturu u muslimanskim zajednicama gdje su postavljene. U Velikoj Britaniji najbrojniji su Pakistanci, u Njemačkoj je velik broj Turaka, Afganistanaca, ali odnedavno i Sirijaca te Iračana koji su došli s imigrantskim valom. U Italiji je velika libijska zajednica... Islamisti računaju da će upravo u ovoj populaciji naći određeni broj suradnika koji možda neće aktivno sudjelovati u ISIL-ovim akcijama, ali će pasivno štititi pripadnike ćelija ne surađujući sa sigurnosnim službama. Baš kao što su stanovniciMolenbeeka mjesecima štitili Salaha Abdeslama koji se pred belgijskom policijom i obavještajnim službama skrivao samo nekoliko kilometara od središta Europske unije. I samog Europola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije