Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

10 najsigurnijih država ako izbije Treći svjetski rat

18. listopada 2018. u 21:28 0 komentara 1385 prikaza
Foto: ilustracija

Prošle su 73 godine od posljednjeg totalnog rata u kojem se našao svijet, a svaki takav sukob odnio je na milijune žrtava, unazadio svjetske ekonomije i svijet bacio na koljena. Politički i vojni analitičari upozoravaju kako se pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika diljem svijeta, piše Express.hr.

No, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu kako će u svijetu ipak postojati "oaze mira". Ovo je top deset zemalja za koje se vjeruje da će biti najsigurnije u scenariju izbijanja Trećeg svjetskog rata:

Tradicionalno neutralna Švicarska
S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švicarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tijekom krvave povijesti Europe. Sa Njemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo vjerojatno da bi mogle postati mete nuklearnih bombi, Švicarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje ju okružuju. Švicarci bi se lako mogli popeti u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kaži stručnjaci. 

Dovoljno izolirane da ih ne dira
Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan - sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i pomanjkanja ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9 tisuća i 6 tisuća aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu s niti jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode te plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu
Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je također zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andama na svom zapadu i oceanom na svom istoku. Osim toga, južna polutka Zemlje ima kvalitetniji zrak (manje gradova, populacije, industrije i zračne mase između sjevera i juga najčešće ostaju odvojene) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut
Vjerojatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Europi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Europe. No, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu - a to je Greenland. On je udaljen i izoliran, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danski samoupravni teritorij, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo tamo.

Maltu je lako ignorirati
Taj je šumoviti otok Mediterana kroz povijest uspješno odolijevao brojnim pokušajima osvajanja  - od križara do napada raznih carstva. Svaki bi potencijalni napadač dobro razmislio prije tako skupe i naposljetku bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala "upropaštavanja cijele nuklearne rakete", pa su velike vjerojatnosti da bi zaraćene sile uglavnom ignorirale Maltu.

Irska ne ratuje
Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla sudjelovati u Trećem svjetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu povijest vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da intervenirati u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega
Fidži nalazi se u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izoliran, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.