REFORMA

Svi bh. građani imat će pravo na zdravstveno

\'karlovac opca bolnica karlova, 120907 hitna, bolnica snimila kristina stedul-fabac\'
Arhivska fotografija
20.10.2011.
u 09:49

Priprema se reforma sustava zdravstvene skrbi u FBiH. Nezaposleni više neće ostvarivati zdravstveno preko burzi

Oko 220 tisuća nezaposlenih u Federaciji BiH više neće ostvarivati zdravstveno osiguranje preko zavoda za zapošljavanje.

Promjena propisa

Na entitetskoj razini se priprema promjena propisa kako bi županijski zavodi za zapošljavanje bili oslobođeni te obveze. Odgovarajući na sve veći broj zastupničkih upita o građanima koji zbog restriktivnih rokova ne uspijevaju preko zavoda za zapošljavanje ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, Ministarstvo rada, socijalne skrbi, raseljenih osoba i izbjeglica Sarajevske županije obznanilo je da se priprema reforma ovih propisa, i to na federalnoj razini.

- Prema informacijama kojim raspolaže ovo ministarstvo, na razini Federacije BiH vode se intenzivne aktivnosti na izmjeni ovih propisa s ciljem izmještanja obveze uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje za nezaposlene osobe iz nadležnosti službi za zapošljavanje. Resorno ministarstvo će sudjelovati u javnim raspravama koje će se organizirati u okviru razmatranja nacrta ovih propisa, te ćemo zastupati stav da se svim osobama-građanima Federacije BiH bezuvjetno, u smislu rokova i slično, omogući pravo na zdravstveno osiguranje, navodi se u jednom od odgovora iz spomenutog ministarstva. Sadašnji propisi su takvi da nezaposlenim osobama jamče zdravstveno osiguranje, ali samo pod uvjetom da se u roku od 30 do 90 dana, ovisno o tome stječu li status nezaposlenog zbog završetka školovanja ili gubitka posla, prijave na burzu rada. Oni koji to iz bilo kojeg razloga ne urade, ostaju bez zdravstvenog osiguranja. Takvih je trenutačno oko 150 tisuća.

Hitna pomoć

Osim njih, zdravstveno osiguranje nemaju ni oni koji su zaposleni, ali im poslodavci doprinose ne uplaćuju redovito. Riječ je o radnicima „na čekanju“, te onima u privatnim i poduzećima u stečaju.

Broj građana Bosne i Hercegovine koji nemaju nikakvo osiguranje - konstantno je u porastu, a trenutačno premašuje 600 tisuća. Zdravstvene ustanove su tako nerijetko primorane primati neosigurane pacijente, jer im je ugrožen život.

Posebno su pod pritiskom službe hitne medicinske pomoći, koje moraju primati sve pacijente bez obzira imaju li zdravstveno osiguranje. Opće je poznato da osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje masovno u večernjim satima odlaze u hitnu pomoć kako bi dobili medicinsku pomoć. Tijekom dana to izbjegavaju, jer u to vrijeme hitna pomoć prima samo uistinu hitne slučajeve, dok svi ostali budu usmjeravani prema domovima zdravlja, gdje se, pak, primaju samo pacijenti s ovjerenom zdravstvenom knjižicom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?