FINANCIRANJE

Sveučilišta gube milijune zbog nepoštivanja zakona

diploma
VL FOTO
01.05.2011.
u 16:19

Integracija podrazumijeva da se sav novac prikuplja na jednom mjestu i da te školarine postanu prihod sveučilišta i da se jednako dijele

Sveučilišta u Bosni i Hercegovini gube milijunske iznose zbog otpora integriranju, odnosno uspostavi jedinstvenog financiranja, sustava i administracije na razini svakog od bh. sveučilišta, što je i zakonska obveza.

Precizan rok

Problem integriranih i neintegriranih sveučilišta je jedinstven za naše prostore. Zemlje bivše Jugoslavije jedine su u kojima ovaj proces nije obavljen. U BiH je Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju iz 2007. godine propisano da se sva sveučilišta moraju integrirati, a čak je preciziran i rok od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, koji je istekao 14. veljače 2008. godine. Do danas su tek četiri sveučilišta u BiH obavila integraciju, dok ostali to odugovlače iz vrlo providnih razloga.

Kvaka je u tome da postoje “bogati” i “siromašni” fakulteti, što je posljedica činjenice da kod nas, zbog nedostatnog javnog financiranja, fakulteti naplaćuju školarine, pa su oni koji imaju veliki broj studenata “bogati”, a oni koji ne privlače veliki broj studenata nisu. Integracija podrazumijeva da se sav novac prikuplja na jednom mjestu i da te školarine postanu prihod sveučilišta, te da se jednako dijele.

No, integraciji se protive bogati fakulteti, a uglavnom je riječ o ekonomskim, pravnim i filozofskim fakultetima, i to iz razloga što na tim fakultetima profesori uz plaću nađu načina da “podijele plijen”, pa na koncu prime više novca nego profesori na “siromašnim” fakultetima.

Ono na što i pojedini političari ukazuju su nepotrebni troškovi koji se stvaraju zbog financiranja upravnih i nadzornih odbora na fakultetima. Zastupnica u Skupštini Županije Sarajevo Selma Filipović upozorava da se samo zbog neintegriranja sarajevskog Univerziteta godišnje gubi pola milijuna maraka, koliko odlazi na financiranje upravnih i nadzornih odbora fakulteta i akademija.

Neznatne uštede

Stručnjaci, pak, upozoravaju kako je ta vrsta ušteda neznatna u odnosu na ostale koje bi se postigle integriranjem sveučilišta. Integracija, naime, nužno dovodi do smanjenja administracije, a integriraju se i predmeti, pa matematiku, primjerice, predaje Prirodoslovno-matematički fakultet za sve tehničke fakultete. Može se držati zajedno nastava iz pojedinih predmeta za studente više fakulteta, što sve omogućuje značajne financijske uštede. Ključne razloge protivljenju integraciji možda ipak treba tražiti u gubitku pravnog statusa i moći uprava pojedinih fakulteta. Time im se onemogućava ili značajno umanjuje utjecaj na zapošljavanje, raspodjelu sredstava i druge važne poslove.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
21:57 01.05.2011.

Sveučilišta gube milijune zbog nepoštivanja zakona, dok su se čpolitičari držali svojih zakona miljarde smo izgubili njihovom zakonskom pretvorbom. Tko je tu lud ???

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?