NACIONALNA SLIKA

Svega pet hrvatskih obitelji vratilo se prošle godine u Sarajevo

izbjeglice
VL FOTO
16.05.2011.
u 17:16

Tijekom cijele prošle godine na područje devet sarajevskih općina vratile su se tek 173 obitelji.

Da je provedba Aneksa 7, odnosno povratak izbjeglica i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini odavno završena priča, najbolje pokazuju prošlogodišnji rezultati o provedbi plana povratka u Sarajevo.

Tijekom cijele prošle godine na područje devet sarajevskih općina vratile su se tek 173 obitelji.

Nisu osigurana sredstva

Navedeni registrirani povraci realizirani su kroz oslobađanje stambenih jedinica i obnovu, od čega su 34 obitelji bile interno raseljene na području Županije Sarajevo, 113 se obitelji vratilo iz Republike Srpske, 24 iz inozemstva, a samo po jedna iz drugih federalnih županija i Brčko Distrikta. Kroz provedbu imovinskih zahtjeva u glavni grad se vratilo svega 35 obitelji, dok su ostali ostvarili povratak zahvaljujući obnovi njihovih domova, u čemu su značajan doprinos dale međunarodne organizacije i institucije. Međutim, za održivost povratka nisu osigurana sredstva, pa je upitno koliko se od onih koji su službeno navedeni kao povratnici doista vratilo u Sarajevo kao mjesto u kojem su živjeli prije rata.

- Za projekte u svrhu održivosti povratka Vlada Županije Sarajevo, zbog poznate teške ekonomske situacije te utvrđenih prioriteta, proračunom za 2010. godinu nije odobrila sredstva.

Glede toga, ministarstvo nije bilo u mogućnosti planirati provedbu projekata pomoći za održivost povratka, navodi se u godišnjem izvješću o povratku u Sarajevo resornog županijskog ministarstva, uz naznaku da je uz pomoć međunarodnih donatora, ipak pružena pomoć za 11 srpskih povratničkih obitelji.


Dominiraju starije osobe

Nacionalna struktura povratnika u prošloj godini također ne nagovještava značajnije pomake kada je u pitanju postizanje prijeratne multietničnosti grada. Najviše se Srba vratilo u Sarajevo prošle godine, ukupno 145 obitelji. No, dosadašnja iskustva govore da je uglavnom riječ o malobrojnim kućanstvima u kojima dominiraju starije osobe. Kada su u pitanju Hrvati, u Sarajevo se prošle godine vratilo slovom i brojem pet hrvatskih obitelji. Još manje se vratilo “ostalih”, tek dvije obitelji.

Ključne riječi

Komentara 7

DZ
dzalic
09:28 17.05.2011.

A tko je kriv za tako slab povratak Hrvata u Sarajevo? Vi gospodo iz HDZ-a opstruirate povratak Hrvatai u Sarajevo Sredisnju Bosnu tkz r srpsku -vasi saveznici su zato presretni jer mastate o secesiji a i to vam vise nije bitno vama je bitna fotelja a i nju ste popusili a moj hrvatski narode nedozvolite da vam unistavaju ovi kriminalci iz Hdz-a vasu imovinu nego odkud ste iz bilo kojeg dijela BiH vracajte se i obnavljajte svoje jer nitko vam nece dati nista za badava

NI
niko36
09:57 17.05.2011.

dzalic Nisam neki ljubitelj HDZ ali moram odgovoriti na ovaj tvoj smijesan post. Koliko zanm HDZ nije bio navlasti u Sarajevu od 1991-1995 kada je protjerano najvise Hrvata, ali i poslje 1995 pa sve do danas, bez obzira koja bosnjackaa stranka bila navlasti, bilo da je SDA ili SDP. Neka lijepo ove stranke pomognu povratak nemuslimana u Sarajevo, pod njihovim pokroviteljstvom su i otjerani i opljackani.

BR
Bralo
07:59 18.05.2011.

@niko36. Ma nije kriva HDZ BIH, kriv je OHR, Bosnjaci, pomalo i Srbi, kriva je Drina sto je kriva a Neretva sto je hladna, krivi su i vanzemaljci.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?