Jubilej

'Svećenik je u Crkvi nezamjenjiv isto kao što je majka u obitelji'

fra
VL Foto
20.05.2010.
u 17:30

Fra Ivan je naročito predan radu s mladima, koje nastoji što bolje pripremiti za životne poteškoće koje ih očekuju.

Misnim slavljem u prepunoj crkvi svetog Petra i Pavla u Mostaru proslavljena je trideseta obljetnica svećeničke službe fra Ivana Ševe. Biti svećenik je Božji poziv i Isusov izbor, često bi znao kazati fra Ivan, koji je u propovijedi misnog slavlja govori o značenju i ulozi svećenika u Crkvi. - Svaki je čovjek bitan i važan, kazao je fra Ivan dodavši da ipak postoje oni koji su nezamjenjivi, a to su posebno majka i roditelji u obitelji i svećenik u Crkvi.

Godina svećenika
- Majka koja rađa i svećenik koji slavi euharistiju, objasnio je fra Ivan. Koliko su svećenici bitni, ili bolje reći presudni za Crkvu, govori i činjenica da je Papa prošlu godinu proglasio godinom svećenika. Od vjernika se napose traži da mole za svećenička zvanja kako Crkva ne bi oskudijevala duhovnim vođama. Objašnjavajući nezamjenjivost svećenika, fra Ivan Ševo naglasio je trostruku službu svećenika: posvećivanje, navještanje i upravljanje. - Bez sakramenta reda ne bismo imali Gospodina. Tko ga je stavio tamo u svetohranište? Svećenik. Tko je dočekao vašu dušu kad je prvi put ulazila u život? Svećenik. Tko ju hrani i krijepi na njezinom zemaljskom putovanju? Svećenik. Tko će ju pripraviti da se pojavi pred Božjim licem, perući ju zadnji put u krvi Isusa Krista? Svećenik, uvijek svećenik, naglasio je fra Ivan istaknuvši kako je, poslije Boga, svećenik sve.

- Kakva bi bila korist od kuće pune zlata kada ne bi bilo nikoga da otvori njezina vrata, zapitao se fra Ivan ujedno i odgovarajući na pitanje jer upravo svećenik posjeduje ključ nebeskog blaga, on otvara vrata, on je ekonom dobra Boga, on je upravitelj njegovih dobara. Svećenik ima središnju zadaću ljudima donositi Boga. Fra Ivan je uspješan u toj misiji već 30 godina. Naročito je predan radu s mladima, koje nastoji što bolje pripremiti za sve životne poteškoće koje ih očekuju.

Ljudske vrednote
Mladima je nastojao usaditi temeljne ljudske vrednote. Svećenik je čovjek molitve, osjetljiv za druge, zna slušati, posvećuje vrijeme problemima drugih. Istodobno, svećenik je i čovjek Crkve jer hrabro i dosljedno naučava njezin nauk, bez obzira na vrijeme i okolnosti u kojima djeluje. Pa tako ni u najtežim, ratnim vremenima svećenik ne smije napustiti svoj narod. Tako ni fra Ivan nije napustio svoj narod i u onom vremenu kada je crkva bila porušena, kada je trebalo iz pepela uzdignuti novi hram Božji.

- Više od ičega na svijetu danas treba svjedoka, istinskih svjedoka vjere i evanđelja, kazao je fra Ivan. Fra Ivan Ševo rođen je 1. siječnja 1952. u Hamzićima. Klasičnu gimnaziju završava u Visokom, a studij teologije i filozofije u Freiburgu. Svečane zavjete položio je prije 30 godina u Frohnleitenu, 18. svibnja 1980. Ipak, fra Ivan najduže razdoblje svoje svećeničke službe provodi u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?