Nezaposlenost

Svakog dana bez posla je ostajalo 37 radnika

nezaposlenost
VL FOTO
13.02.2012.
u 13:22

U listopadu 2011. broj zaposlenih u pravnim subjektima u BiH iznosio je 693.964 osobe, što znači kako je zaposlenih tek oko 160.000 više od nezaposlenih.

Svakog dana tijekom protekle godine, računajući i one neradne, 37 osoba u BiH izgubilo je posao. Odnosno, svakog mjeseca bez plaće je ostajalo novih 1119 djelatnika, a deseci tvrtki su završavali u blokadi.

Kriza se nastavlja

Nažalost, sretnici koji imaju kakav-takav posao moraju za njega strahovati i ove godine. Svi relevantni domaći, ali i europski ekonomski stručnjaci najavljuju 2012. kao još težu godinu od prethodne, te bi vrlo skoro broj nezaposlenih mogao prijeći broj zaposlenih. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na kraju 2010. godine bilo je registrirano 519.018 nezaposlenih osoba, a krajem 2011. taj broj se popeo na 532.442, te je tijekom prošle godine zaključena radna knjižica za 13.424 osobe. Teška ekonomska situacija u Europi, politička kriza u BiH, nepostojanje razvojnih projekata, izostanak investicija samo su neki od razloga za ovakvo stanje.

Prema službenim podacima, prošle godine daleko teže stanje oko nezaposlenosti zabilježeno je u Republici Srpskoj od Federacije. Tako je u RS-u broj nezaposlenih povećan za oko osam tisuća, a u FBiH za četiri tisuće, dok je broj zaposlenih u RS-u smanjen za deset tisuća, a u FBiH povećan za oko četiri tisuće. Negativni trendovi koji su počeli od 2008., početkom svjetske financijske krize, itekako su se osjetili i prošle godine, iako su se domaći političari svojski trudili prikriti ili ublažiti navedene podatke.

Opasno izjednačavanje

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u listopadu 2011., broj zaposlenih u pravnim subjektima u BiH iznosio je 693.964 osobe, što znači kako je zaposlenih tek oko 160.000 više od nezaposlenih. S obzirom kako nema nikakvih pozitivnih pokazatelja za iduće razdoblje, čini se kako će se vrlo brzo situacija dodatno pogoršati, čime će BiH ući u kategoriju najnerazvijenijih država u kojima je broj nezaposlenih nadmašio broj zaposlenih osoba. Osim svih problema u bh. gospodarstvu, na koje mediji i nevladin sektor upozoravaju gotovo svakodnevno, ove godine se nikako s uma ne smije skinuti činjenica da na naplatu dolaze i krediti Međunarodnog monetarnog fonda. Naime, od ove godine BiH mora početi vraćati kredit ukupne vrijednosti od 800 milijuna maraka. Već 2012. trebalo bi se vratiti oko 50 milijuna maraka, 2013. i 2014. mora se vratiti 300 milijuna maraka. Uzeti novac od MMF-a nije poslužio nikakvom razvoju nego je uglavnom služio za krpanje proračunskih rupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?