PROBLEM

Svaki stanovnik dnevno proizvede više od jednog kilograma smeća

Bangladeš smeće
AFP
21.01.2011.
u 08:36

Danas kod nas otpad čini balast, a on može postati profitabilan i donositi zarade te zapošljavanje radnika, tvrdi direktor Duge

Porastom standarda raste i količina proizvedenog komunalnog otpada. Tako danas, prema podacima Agencije za statistiku, prosječan stanovnik u BiH dnevno “proizvede” više od jednog kilograma komunalnog otpada. Lani je na odlagališta odvezeno 1,422.513 tona otpada.

Spas je u recikliranju


-Činjenica je da iz godine u godinu nastaje sve više komunalnog otpada i očekivati je kako će ta brojka i dalje rasti. Problem je u zbrinjavanju? Danas bi se više od 80% ovog otpada mogao reciklirati, što bi, umjesto problema, stvaralo dobit. Preostalih dvadesetak posto, ako nije opasan industrijski otpad, može se odložiti u svakoj općini. Tako ne bi imali problema oko izbora velikih lokacija za zbrinjavanje otpada, i velikih troškova, rekao je Blago Zelenika, direktor Duge, koja se bavi i selektivnim prikupljanjem sekundarnih sirovina. Naveo je kako je glavni uzrok lošega gospodarenja nepostojanje službene strategije upravljanja otpadom, kako na lokalnoj, tako i na razini BiH ili entiteta. Zelenika tvrdi kako se u ovu oblast ulažu poprilična sredstva, koja nažalost na završe na pravom mjestu. Tako tvrdi kako više ode u pravljenje projekata nego u njihovu realizaciju. Prema podacima Agencije za statistiku, čak trećina stanovništva ne koristi usluge javnog odvoza. Prikupljanje je redovito samo u većim mjestima, dok su ruralna područja primorana komunalni otpad “sijati” po livadama. -Ne bacaju otpad samo stanovnici iz ruralnih sredina. Jamčim da više bacaju oni iz urbanih, samo što ga oni nose u ruralne sredine. A to, koliko se otpada rasipa po livadama i šumama, ovisi o vremenu? Sjećate se kako su nekada olupine automobila “krasile” svaku uvalu. Kad se počelo željezo plaćati, bilo isplatno prikupljanje, nestade olupina. Tako je i s ostalom.

Otpad je i profitabilan

Kad, primjerice, papir dobro ide, onda ga prikupljaju i na benzinskim crpkama, a kad ne ide, vjetar ga nosa po pašnjacima, tvrdi Zelenika navodeći kako se kvalitetnim zakonima i definiranjem ovlasti problemi mogu kvalitetno riješiti a umjesto da otpad čini balast, on može postati profitabilan. Kao primjer Zelenika navodi zbrinjavanje starih guma. One mogu poslužiti i kao gorivo, koje se u mnogim zemljama koristi u cementarama. -Energetski su jače od ugljena a zagađivanje okoliša otprilike jednako kao i kod ugljena. Zakonom je zabranjena uporaba i izvoz, tvrdi direktor Duge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?