Prerano u mirovinu

Svaki sedmi umirovljenik u FBiH ima staž od 40 ili više godina

Umirovljenici
28.05.2012.
u 09:36

Prosječna mirovina isplaćena za travanj u Federaciji iznosila je skromnih 352 KM

Od svih umirovljenika koju su primili mirovinu za travanj ove godine, tek skoro svaki sedmi ima mirovinski staž od 40 ili više godina, koji je propisan za odlazak u mirovinu. Svi ostali umirovljenici otišli su u prijevremenu mirovinu, po bilo kojem osnovu, bilo po starosti, invalidnosti ili nekom uredbom.

Po mirovinskom stažu

Naime, prema popisu Federalnog mirovinskog zavoda za travanj 2012. godine su ukupno isplaćene 377.067 mirovine, dok je s punim mirovinskim stažem tek 57.560 umirovljenika, što čini 15,26 posto od ukupnog broja umirovljenih. Slično stanje je i u Republici Srpskoj. Tamo je skoro svaki sedmi s mirovinskim stažem od 40 ili više godina. Naime od 233.143 umirovljenika u RS-u, s maksimalnim mirovinskim stažem je 41.588 umirovljenika ili 17,84 posto. Prosječna mirovina isplaćena za travanj u Federaciji iznosila je skromnih 352 KM, a samo umirovljenici znaju kako mogu preživjeti od nje, zapravo većina od njih. Naime, preko 60 posto njih prima mirovinu od 310 KM ili manje. Tek nešto više od jedan posto umirovljenika prima mirovine koje su veće od prosječne plaće u Federaciji BiH. Samo 209 umirovljenih osoba u Federaciji mogu se pohvaliti s iznimno dobrim mirovinama, jer su za travanj dobili 2071,50 KM, što je i najviša mirovina u FBiH. No, takvu mirovinu dobije tek jedan od 1800 umirovljenih. Unatoč niskim mirovinama prošlog mjeseca je za mirovine izdvojeno oko 133 milijuna maraka.

Na razne adrese

Od ukupnog broja umirovljenika njih 90 posto živi u BiH, a svaki deseti ne živi na prostorima BiH. Najviše, njih 16.444 živi u Republici Hrvatskoj. Tek nešto manje, 15,563 živi na prostoru Srbije ili Crne Gore a mirovinu primaju iz Federacije. Ostalih 5586 federalna umirovljenika žive u ostalim državama svijeta. Nije samo jasno kako mogu živjeti od mirovina ako se zna da u Hrvatskoj umirovljeni u FBiH prime u prosjeku 234 KM, u Srbiji 180 KM a ostali u prosjeku prime po 160 KM. Kako pojašnjava jedan umirovljenik, to je uglavnom tek dio mirovine koju su ostvarili u BiH. Ni prosječne mirovine po županijama nisu jednake. Tako u Sarajevskoj županiji umirovljenici u prosjeku dobiju po 416 maraka, što je i najveći prosjek u Federaciji. U Hercegbosanskoj u prosjeku prime po 105 KM manje od Sarajlija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?