ISTRAŽIVANJE

Svaki dan u BiH 104 prometne nesreće - jedna poginula osoba

prometna nesreća,karambol (1)
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.03.2012.
u 11:21

Svaka treća nesreća u prometu dogodila se na prostorima Sarajevske županije

Na prostorima Bosne i Hercegovine svakog dana, tijekom 2011. godine dogodile su se u prosjeku 104 prometne nesreće, od čega oko 19 nezgoda s poginulim ili ozlijeđenim osobama, a jedna osoba je izgubila život. Tako se na bh. cestama u protekloj godini dogodilo ukupno 37.928 prometnih nesreća, od kojih je zabilježeno 7088 nezgoda s poginulim i ozlijeđenim osobama, te 30.840 nezgoda s materijalnom štetom.

Jedan život dnevno

U tim nezgodama u BiH, život je izgubilo 356 osoba, dok je 10.039 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede. Ipak, tijekom protekle godine registrirano je 983 nezgoda manje u odnosu na 2010. godinu, izraženo u postotcima to je smanjenje ukupnog broja prometnih nezgoda za 2,53 posto. Također, i broj prometnih nesreća s poginulim ili ozlijeđenima je smanjen i to za 39 nezgode ili 0,55 posto. Kada su u pitanju prometne nesreće s materijalnom štetom, lani je registrirano 945 nezgoda manje u odnosu na 2010. godinu ili u postotku za 2,97 posto. Iz prikazane grafike može se vidjeti da se najveći broj prometnih nesreća na području Federacije BiH u 2011. godini dogodio na području Sarajevske županije, gdje se dogodila svaka treća nezgoda (34,67 posto), slijede Tuzlanska s udjelom od oko 18,17 posto, Zeničko-dobojska s oko 14,22 posto, Srednjobosanska sa 10,41 posto itd. Najveće smanjenje broja prometnih nesreća u 2011. godini primjetno je u HNŽ-u, za 279 nezgoda, što čini smanjenje od oko 12,5 posto u odnosu na 2010.godinu. U prometnim nesrećama na cestama širom BiH svakoga dana je teže ozlijeđeno nešto manje od pet osoba, lakše 23 osobe, dok je smrtno stradala jedna osoba. Prosječna smrtnost u prometnim nesrećama u BiH iznosi nešto manje od 10 poginulih na tisuću prometnih nesreća, podatke o poginulima prikazuje druga grafika.

Razlika po entitetima

S aspekta ukupnog broja prometnih nesreća po entitetima i distriktu, primjetno je da je smrtnost veća u RS-u i ona iznosi nešto više od 17 poginulih na tisuću nezgoda, u FBiH nešto više od 6 poginulih, dok u Brčko distriktu iznosi nešto manje od 25 poginulih na tisuću nezgoda. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja nezgoda, slijede nezgode koje su rezultat radnji vozilom u prometu, zatim nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje signalizacije, nepovoljne uvjete na cesti itd. Među pogreškama vozača u gradskim uvjetima treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – razmaku između vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?