SUDBINE

Svaki dan sretnem i gledam u tog čovjeka, htio je ubiti i mene i sina

zlocin
VL FOTO
09.12.2010.
u 09:26

Svaki dan gleda vojnika Armije BiH koji joj je htio zaklati tada 14-godišnjeg sina. Nema pravde...

Kako unaprijediti suradnju između tužiteljstva i civilnog društva, a naročito između udruženja žrtava s teritorija SBŽ-a, ureda državnog i županijskog tužitelja u procesuiranju ratnih zločina, bila je tema okruglog stola koji je nedavno održan u Vitezu.

Ispovijedi zarobljenih

Na skupu se pojavili predstavnici udruženja iz rata, logoraši, stradalnici koji su iznijeli svoje ispovijedi. - Najteže im pada što se još uvijek sreću sa onim koji su nad njima vršili zločine. Finka Bobaš iz Viteza bila je zarobljenica logora Armije BiH u Kruščici zajedno s 14 godišnjim sinom i starom svekrvom. Svaki dan gleda borca Armije BiH koji joj je htio zaklati sina. - Svakodnevno se srećem s batinašima koji su tukli mene i moje dijete u logoru Armije BiH u Kruščici. Kad iziđem na dvorište, sretnem čovjeka koji je htio zaklati moje dijete. To je tako svaki dan. Svaki dan. Još je uzurpirao državno zemljište ispod moje kuće i moram da ga gledam svaki dan da mi kosa raste. Mene su zarobili mudžahedini, ali najviše mi smeta što se nitko od tih mojih susjeda nije zauzeo za mene, moje dijete i moju svekrvu. Tukli su nas, maltretirali, miševi su nas gazili u podrumu. Zato ne vjerujem u ove konferencije. Matija Jačić zastupa udrugu hrvatskih logoraša Jajce. - Zarobljen sam bio u Konjicu. Odrobijao sam punih osam mjeseci i jedan dan. Bio sam kod onih Zukinih zlikovaca. Nihad i Zuka su već u pritvorskoj jedinici. Pomirenje u BiH je moguće, ali se tužiteljstvo i sud trebaju više pozabaviti ratnim zločinima. Mi danas imamo onih koji su počinili ratni zločin koji rade u županijama, vladama, općinama, MUP-ovima.

Suživot i pomirenje

Kod nas u Jajcu ima mnogo onih koji su u Bugojnu maltretirali ljude, a rade sad u MUP-u Jajce. Jedan od onih koji se također svakodnevno susreće sa svojim mučiteljima je i Marko Krajina koji predstavlja hrvatske logoraše Domovinskog rata u Fojnici. Kad se to počisti, onda možemo razgovarati o nekom suživotu i pomirenju, kaže Matija. Prema izjavama hrvatskog odvjetnika Ante Nobila koje je davao medijima prije nekoliko godina, on tvrdi da se u BiH slobodno i sada šeta oko 15 tisuća ratnih zločinaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?