Lokalni izbori

Svaka šesta stranka na izborima u BiH ima ‘hrvatsku’ odrednicu

Izbori
28.05.2012.
u 09:22

Za predstojeće lokalne izbore, među 87 stranaka, ovjeru traži čak 14 njih s hrvatskim predznakom

Iako u više od polovine bosanskohercegovačkih općina niti jedna hrvatska stranka neće imati svoje kandidate, a u barem trećini onih u kojima su se prijavili imaju tek minimalne mogućnosti da pređu izborni prag, za predstojeće lokalne izbore među 87 stranaka ovjeru traži čak 14 njih s hrvatskim predznakom. Drugim riječima, skoro svaka šesta stranka koja se natječe na izborima ima pridjev “hrvatski“ u svom nazivu.

Iz dosadašnjih iskustava, čini se, hrvatski političari nisu puno naučili, pa će ako u iduća tri tjedna izostanu dogovori o koaliranju, ponovno doći do ogromne disperzije najmalobrojnijeg glasačkog tijela u Bosni i Hercegovini. Tim prije, što će jedan broj hrvatskih glasača povjerenje ukazati i neovisnim kandidatima i drugim strankama koje nemaju nacionalnu odrednicu, kao što su NS Radom za boljitak, SDP ili regionalne stranke, poput Posavske stranke. To znači da se broj stranaka koje računaju na hrvatske glasove u listopadu penje iznad 20.

Naravno, u općinama u kojima Hrvati čine značajnu većinu, ovakav politički pluralizam je više nego neophodan, ali na svim područjima bit će to klasični autogol. Analiza dosadašnjih lokalnih izbora pokazala je da su Hrvati ostajali bez političkih predstavnika u mnogim općinama, jer je pojedinim strankama nedostajalo nekoliko stotina ili svega nekoliko desetaka glasova raspršenih na druge stranke s hrvatskim predznakom. Najveća odgovornost je u ovom slučaju na strankama koje su prijavile svoje sudjelovanje na izborima u najviše općina. To su HDZ BiH, koji planira istaknuti svoje kandidate u 67 općina i gradova, potom HSP koji traži ovjeru za 49 općina, te HDZ 1990. s prijavama u 40 lokalnih zajednica. Velike ambicije ima i HSS-NHI koji se prijavio u 31, dok su se HSS Stjepan Radić, HKDU, HSP Herceg Bosne i HSS prijavili za izbore u desetak općina. Ilustrativan je podatak da se od 87 prijavljenih stranaka, čak 19 njih namjerava natjecati u samo jednoj izbornoj jedinici, odnosno općini. Među tim “malim“ strankama samo je jedna s hrvatskim predznakom.

Bit će zanimljivo vidjeti i kakav će rezultat na izborima ostvariti stranke neobičnog naziva, poput Glasa nezadovoljnih građana BiH, Vizionarsko demokratska stranka ili Čista SDP. Među 300 neovisnih kandidata 31 se prijavio za mjesto općinskog načelnika, a ostali za mjesto vijećnika. Srebrenica, Kreševo i Novo Goražde su općine u kojima će biti po dvojica neovisnih kandidata za načelnika. Koliko će ih biti ovjereno za sudjelovanje na izborima znat će se 9. lipnja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?