Posavina

Susret radosti uz sjećanje na godine lijepih uspomena

Jubilej
Nada Koturić
14.08.2013.
u 11:45

Činjenica da je jedno selo, jedna župa, u jednoj godini dalo crkvi prije 25 godina čak tri mladomisnika rijetko se ponavlja

Srebrni jubilej – 25. obljetnicu svećeništva obilježila su u jednom danu čak tri posavska svećenika i sva trojica iz jednog malog oraškog mjesta - Kostrča. S današnje vremenske distance činjenica da je jedno selo, jedna župa, u jednoj godini dala crkvi prije 25 godina čak tri mladomisnika, onda je to poseban događaj koji se rijetko ponavlja jer su za nepuni mjesec dana župljani slavili njihove mlade mise.

25 godina svećeništva

Srebrni jubilej obilježila su trojica franjevaca skromno, kakav im je život i poslanje, ali u kojem iza sebe ostavljaju velika djela. Misu su održali u znak sjećanja tog Božjeg blagoslova u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, fra Marijan Živković, fra Vidan Mišković i fra Stjepan Živković, a slavljeničku misu prikazali su i za svoje pokojne roditelje. Još jedino od živućih roditelja baka Kata Mišković s bremenom od 80-ak godina povremeno u crkvenim klupama nalazi duhovnu okrjepu. - Ovaj jubilej nije zato da se proslavim ja fra Vidan Mišković, već je ovo slavlje Isusa Krista koji me je pozvao u svećeničku i redovničku službu. Zahvaljujem dragome Bogu za sve milosti, uspjehe pa i životne neuspjehe koje sam imao kroz protekle godine. Samo on znade i on će ispravno cijeniti koliko sam proteklih godina učinio dobra na slavu Božju za širenje njegova kraljevstva - kaže fra Vidan koji se prisjeća djetinjstva kada je izrazio želju za pozivom, te kada je primio dar svećeničkog reda i održao mladu svetu misu u Tolisi. - Za dan franjevačkog poziva i svećeničkog poslanja zahvalan sam Bogu, roditeljima Dragi, Kati, braći, sestrama i rodbini, provincijskoj zajednici i prijateljima, vjernicima - kazao je fra Vidan.

Hvala što razumijete

Propovijedajući, fra Marijan Živković prisjetio se svečanosti od prije 25 godina te je u nastavku govorio o važnosti uloge svećeništva. - Neka ovo bude susret radosti, sjećanja, zahvalnosti dragome Bogu koji je dao nas Vama i Vas nama. Imamo zajedničke uspomene, sjećanja i nadam se zajednički Božji blagoslov što nam je Gospod podario u jednom vremenu nešto s nema, preko biskupa, kroz blagoslov postali smo svećenici. Nismo tu da bi pričali koliko smo misa održali, koliko propovjedi, koliko smo obavili krštenja, koliko ispovjedili, pričestili, nego u jednom vremenskom rasponu da ponovno molimo Gospodina za snagu činiti to isto, a vas molimo da nam i dalje budete moralna potpora gdje ćete s puno razumijevanja i s puno ljubavi uvijek imati vremena za nas - kazao je gvardijan fra Marijan Živković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?