Obljetnica smrti

Šuška se sjete samo kada ga hoće optužiti ili napasti

šušak
04.05.2010.
u 12:43

Ime Gojka Šuška danas nosi tek pokoja ulica u Republici Hrvatskoj te je po njemu nazvan trg u Širokom Brijegu na kojem je i spomenik

Bio je drugi čovjek države i uz Franju Tuđmana nedvojbeno najzaslužnija osoba za proces stvaranja samostalne Hrvatske. Gojko Šušak, ratni ministar obrane, preminuo je na jučerašnji dan prije dvanaest godina, u apartmanu broj dva, na sedmom katu bolnice u zagrebačkoj Dubravi. U toj istoj sobi, na istom krevetu u prosincu 1999. preminuo je i Franjo Tuđman. Dvojica velikana novije hrvatske povijesti ne samo da nisu dobila zasluženi tretman u hrvatskom društvu nego ih se češće osuđuje nego se o njima govori s izrazima poštovanja za sve što su učinili.

Vjerojatno i zbog toga ni dvanaest godina nakon smrti ministra obrane Gojka Šuška, njegova supruga Đurđa u javnosti ne želi govoriti o njegovu liku i djelu, o današnjem odnosu politike i medija prema nekad najpoznatijem i najvažnijem ministru. - Shvatit ćete me, ne želim još o tome govoriti. Vi ćete to bolje napraviti bez mojih izjava. Neka drugi govore, ljubazno je odgovorila Đurđa Šušak na našu zamolbu da se kroz razgovor osvrnemo na ulogu njezina supruga Gojka u novijoj hrvatskoj povijesti. Njezino odbijanje donekle je i razumljivo. Uz nedvojbeno bolne uspomene, razmišljanje o današnjem odnosu prema ministru kojemu su svojedobno svi odreda željeli potapšati rame i stisnuti ruku zasigurno bi joj prouzročilo samo gorčinu. N

ije Đurđa željela govoriti ni o aktualnoj inicijativi koja je došla od lijevih krugova da se preimenuje zagrebačka Avenija Gojka Šuška u Ulicu Izviđača, kako se nekada zvala. S druge strane, čudna je i šutnja. Jučer se ni jednom riječju na bilo kojem portalu nije spominjala 12. godišnjica smrti ministra Šuška. U dnevnim novinama nema osmrtnica, sjećanja.. Na misama zadušnicama u Širokom Brijegu i Zagrebu, kao i proteklih nekoliko godina, okupili su se samo članovi uže obitelji.

Danas ime Gojka Šuška nosi tek pokoja ulica u Hrvatskoj te je po njemu nazvan trg u Širokom Brijegu gdje mu je postavljen i spomenik. Ne bi Gojko ni tražio da se po njemu bilo što zove niti da mu se podižu spomenici. Njemu bi bilo draže da se u djelo provode njegove zamisli o jedinstvu i slozi među Hrvatima, ocjenjuju Šuškovi širokobriješki prijatelji.

Ključne riječi

Komentara 1

14
14words
12:53 04.05.2010.

Neka mu je laka hrvatska zemlja!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?