Meksički zaljev

Supertanker, visok 10 katova, čisti naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu

A Whale
REUTERS
04.07.2010.
u 13:05

Tajvanski supertanker "A Whale" prerađen je u najveće svjetsko plovilo za čišćenje naftnih mrlja.

Tajvanski supertanker "A Whale", prerađen u najveće svjetsko plovilo za čišćenje naftnih mrlja, kapaciteta prerade 80 miliona litara naftom zagađene vode dnevno, počeo je probni rad u Meksičkom zaljevu, prenosi agencija FENA.

Divovski brod u vlasništvu tajvanskog brodara TMT Shiping, visine deseterokatnice i duljine 275 metara, na bokovima ima posebne otvore kroz koje uzima naftom zagađenu vodu i pumpa je u tankove gdje se odvaja nafta, a voda vraća u more. Brod koristi istu tehnologiju kao kod pranja tankova u tankerima.

Manji brodovi, većinom prerađene ribarice koje sada skupljaju naftu s površine, rade u pojasu od tri do pet milja od obale. U proteklih 10 tjedana  oni su prikupili oko 106 miliona litara nafte, dok "A Whale" u jednom danu može sakupiti 80 miliona litara.

Naftna mrlja bušotine Deepwater Horizon BP-a po posljednjim je procjenama najveće naftno zagađenje svih vremena, a do sada je zagadila oko 725 kilometara obala Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

NX
nevidljiv_x
19:21 04.07.2010.

Hoce li ko biti zatvorskom kaznom kaznjen i na koliko godina? Bog!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?