OPASNOST

Sumnjivi lijek protiv raka je na tržištu BiH, agencije rade provjere

tableta
Arhiva
04.09.2010.
u 11:40

Od 12 vrsta lijekova, za koje američka Uprava za hranu i lijekove sumnja da nisu pouzdani, na tržištu BiH nalazi se samo herceptin, lijek protiv raka

Od 12 vrsta lijekova, za koje američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) sumnja da nisu pouzdani, na tržištu BiH nalazi se samo herceptin, lijek protiv raka.

Objavljen novi popis

Ovo je potvrđeno u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. FDA je objavila novi kvartalni popis lijekova “oko čije neškodljivosti postoje izvjesne rezerve”, a među kojima su se našli lijekovi protiv raka herceptin, kompanije Rosh, lijek za srce multak, koji proizvodi tvrtka Sanofi-Aventis i drugi, objavili su mediji u BiH. Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša rekla je da FDA navodi da će određene regulatorne mjere biti primijenjene jedino ako bude točno utvrđena povezanost ovih lijekova s rizicima po zdravlje pacijenata. “Uprava za hranu i lijekove (FDA) na ovaj način ni u kojem slučaju ne zabranjuje liječnicima propisivanje ovih lijekova, niti prestanak uzimanja terapije pacijenata. Herceptin se daje pacijentima jedino pod liječničkim nadzorom, znači tijekom bolničkog liječenja i do sada nismo imali nikakve nuspojave od ovog lijeka”, istaknula je Grubiša u izjavi za medije.

Štetni učinci lijekova

Ona je dodala da FDA u svom izvješću navodi da će u idućem razdoblju nastaviti praćenje i procjenu potencijalnih štetnih učinaka navedenih preparata, s obzirom da nije definitivno utvrđena povezanost između tih lijekova i rizika u vezi s njihovom primjenom. U većini navedenih slučajeva FDA je dala malo nagovještaja o tome kakve su konkretno sumnje u pitanju i obično se samo navodi da se i dalje proučava problem, kako bi se odredilo postoji li potreba za nekom “regulativnom akcijom”. Međutim, za lijek protiv visokog kolesterola zokor tvrtke Merk i za invirazu, lijek za sidu kompanije Genetek (podružnice Rosha), FDA je već ranija iznijela nešto preciznija upozorenja o sigurnosti, prenose mediji.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:23 08.09.2010.

Prije 6 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?