nemiri

Sukobi u Egiptu uoči prosvjeda zbog dekreta predsjednika Mursija

egipat (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
27.11.2012.
u 11:35

Oporba očekuje da će na prosvjed sazvan nakon što je predsjednik Mohamed Mursi donio dekret kojim propisuje da njegove odluke ne može dovoditi u pitanje ni jedno državno tijelo, uključujući i sudstvo, doći oko milijun ljudi.

Situacija u glavnom gradu Egipta Kairu izuzetno je napeta pa većina Egipćana strahuje od prosvjeda na koji je pozvalo 35 političkih stranaka i stotine udruga, a na kojem su se već rano ujutro dogodili sukobi između snaga sigurnosti i demonstranata koji su krenuli prema trgu Tahrir.

Oporba očekuje da će na prosvjed sazvan nakon što je predsjednik Mohamed Mursi donio dekret kojim propisuje da njegove odluke ne može dovoditi u pitanje ni jedno državno tijelo, uključujući i sudstvo, doći oko milijun ljudi.

Jučer su pak pokopana dvojica Egipćana koja su poginula u nemirima, jedan pripadnik oporbe, a drugi Muslimanske braće. Zbog mogućih sukoba na ulicama Muslimanska braća i salafiti otkazali su današnji prosvjed u znak podrške predsjedniku Mursiju. Analitičari u Egiptu strahuju od izbijanja građanskog rata jer toliko su različite ideologije i stavovi oporbe koju predstavljaju liberali i ljevičari te vladajuće koalicije predvođene Muslimanskom braćom i salafitima da jednostavno ne mogu naći zajednički jezik te se dogovoriti.

Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i jedan od vođa oporbe Mohamed el-Baradej pozvao je vojsku da opet izađe na ulice i da vrati mir i stabilnost jer strahuje od mogućeg atentata koji bi islamisti izveli protiv njih. Zastupnik u egipatskom parlamentu, liberal Abul Al-Ez Hariri optužio je pristaše Muslimanske braće da su ga pokušali ubiti u Aleksandriji.

– Dok sam se automobilom vozio sa svojom suprugom, mačevima su me napali pripadnici Muslimanske braće i salafiti te mi razbili auto. Samo me sreća spasila od sigurne smrti – kazao je liberal Abul Al-Ez Hariri.

>>Egipatska oporba optužuje: Mursi se proglašava 'novim faraonom'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?