sukob oko otočja

Sukob oko otočja: Japan optužio Kinu da mu je ušla zračni prostor

kineski avion (1)
AFP / JAPAN COAST GUARD/Pixsell
13.12.2012.
u 10:47

Japan je aktivirao borbene avione F-15, objavilo je japansko ministarstvo obrane te je uložio službeni protest diplomatskim putovima

Japan je uložio protest i optužio Kinu da je ušla u njegov zračni prostor nakon što je kineski zrakoplov ušao u prostor iznad otočja u Istočnom kineskom moru oko kojeg se dvije zemlje spore, javlja Reuters. Japan je aktivirao borbene avione F-15, objavilo je japansko ministarstvo obrane te je uložilo službeni protest diplomatskim putovima.

Odnosi između te dvije zemlje pogoršali su se u  rujnu nakon što je Japan od privatnog japanskog vlasnika kupio malene otočiće koji se nazivaju Senkaku u Japanu, a Diaoyu u Kini.

Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane kazao je da je prema njegovim spoznajama ovo prvi put ove godine da je kineski avion ušao u japanski zračni prostor u blizini otočića koji su pod japanskom kontrolom.

Kina je izjavila da je let kineskog zrakoplova bio ''sasvim normalan'' i pozvala Japan da prestane ulaziti u vode i zračni prostor u blizini otočja.

>> Kineski ratni brodovi stigli do spornog otočja, zasad bez sukoba

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije