Nastavak procesa

Suđenje Sanaderu: Obrana neće kao svjedoka zvati J. Kosor

sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
17.11.2011.
u 08:34

Prošlog je tjedna optužnica za Hypo spojena s onom za slučaj Ina – MOL prema kojoj se Sanadera tereti da je uzeo 10 milijuna eura mita

10.52 sati  Sudac Turudić nakon izlaganja tužiteljice T. Laptoš kratko je komentirao njezinu izjavu da bi Z. Hernadi, da je dostupan hrvatskom pravosuđu, u ovom slučaju bio ispitan kao okrivljenik, naglasivši da bi o tome odlučio na kraju sud, a ne tužiteljstvo.

10.48 sati  Laptoš se ne protivi svjedočenju članova vlade, i glasnogovornika, ali dodaje da su već ispitani Polančec i Šuker koji su iskazivali o okolnostima za koje se predlažu da svjedoče.

- Protivm se ispitivanju Luke Bebića oko prihvaćanja izvješća za Inu jer sam se protivila i privbavljanju tih izvješća. Ispitivanju Josipa Petrovića i Flavia Sanadera također se protivim jer bi to značilo odugovlačenje procesa, a što se tiče Ratka Mačeka, načelno se ne protivim osim na okolnost posjetu D. Polančecu gdje je lobirao za drugu tvrtku iz Rumunjske jer je to nebitno. Protiv svjedočenja Ježića i Čerhaka nemam ništa protiv, kaže Laptoš.

10.37 sati Tužiteljica Laptoš kaže kako se protivi  uvrštavanju u dokazni materijal dokumentacije vezane za poslovanja Ine i MOL-a, jer to nije bitno za postupak, bitno je kaže, prepuštanje upravljačkih prava Ine i izuzimanje plinskog biznisa. 

Laptoš se također protivi uvrštavanju dokumenata državnih tijela, jer će se ispitivanjem svjedoka utvrditi sve bitno, a ne čitanjem transkripata sabora.

- Što se tiče svjedoka, protivimo se ispitivanju Hernadija jer je 10.6. Uskok naložio istragu protiv njega i zatražio pomoć Mađarske no to nam je odbijeno jer bi to, kako su naveli, ugrozilo sigurnost Mađarske. Nije nam bio dostupan, a da je bio, bi u sudnici kao okrivljeni. Protiv njega nije bilo moguće podnijeti optužnicu niti mu suditi u odsutnosti jer nije bio ispitan.Uskok je 23.9. objavio da je istraga protiv Hernadija u tijeku i on može biti ispitan jedino kao okrivljeni.Zato ga se ne može zvati kao svjedoka, kazala je Laptoš. Dodala je kako se protivi ispitivanjima i ostalih svjedoka iz Mađarske jer iz okolnosti proizlazi da nemaju saznanja o dogovoru Sanadera i Hernadija.

10 sati Članovi tadašnje Vlade bit će pozvani da svjedoče o načinu donošenja odluka u Vladi, o tome jesu li bili pod pritiskom, o prezentaciji D. Polančeca...

– Pozvat ćemo Slobodana Uzelca, tadašnjeg potpredsjednika Vlade, kako bi govorio o okolnostima pregovora te o tome je li Sanader na njega vršio pritisak. B. Pankretića i J. Friščića pozvat ćemo da kažu što znaju o okolnostima pod kojima je dana suglasnost koalicijskih partnera, tko je vršio prezentacije, je li bilo pritisaka. Svjedočit će i Sanaderov brat Flavio i to o susretu s Ježićem i Sanaderom u Švicarskoj. Kao svjedoci bit će pozvani i Luka Bebić, Marina Matulović Dropulić, Ratko Maček, Damir Polančec, Ivan Šuker, Robert Ježić te Josip Petrović, savjetnik u Ini.

Kao svjedoka pozvat će i vlasnika restorana Marcelino Marija Čerhaka da kaže s kojom je svrhom čuvao snimku razgovora Sanadera i Hernadija.

Premijerka Jadranka Kosor nije navedena kao svjedokinja.

O ovim predloženim dokazima Uskok se tek mora očitovati, a nakon toga sudsko vijeće Ivana Turudića odlučit će, kao i u slulčaju sporne snimke iz Marcelina, o uvrštavanju u predmet.

9.49 sati – U obrani ćemo dokazivati da je ugovor iz 2009. bio limitiran ranijim odlukama Vlade i kako proizlazi iz ugovora o privatizaciji iz početka 2000-ih. Predlažemo Z. Hernadija kao svjedoka nepostojanja bilo kakvog dogovora te da se izjasni da nije ni nudio niti dao Sanaderu mito. U sudskom spisu, koji je formiran sada, nemamo nijedan trag o tome koji je njegov status u ovom postupku – kaže Sloković.

Imamo samo podatak da je protiv njega podnesen nalog o pokretanju istrage, dalje ništa.

Obrana predlaže i grupu svjedoka iz MOL-a koji su sudjelovali u procesu pregovaranja, a bili na vodećim funkcijama. Zalan Bač, predsjednik uprave Ine, Abel Galaš, potpredsjednik MOL-a, Ilona Fodor, zadužena za razvoj u MOL-u, Katalin Tamaš, zadužena za razvoj plinskog poslovanja, Gabor Kion, direktor, Andraš Husar, financijski direktor Ine, te Imre Fazakaš, direktor Hangar Oila itd.

9.43 sati – Što se tiče dokumentacije MOL-a, to ćemo u cijelosti pripraviti. Riječ je o dokumentima i izvješćima o pripremi ugovora s Inom te izvješćima tvrtke Prisewater House o rejtingu Ine i plinskom biznisu. Prilažemo i zapisnik sa 20. sjednice Sabora u kojem se prihvaća zaključak u vezi prihvaćanja odluke o prodaji Ine, a to je jedino bitno – kaže Sloković.

9.40 sati Kao dokaz predlaže se financijska dokumentacija poslovanja Ine 2008. i 2009. godine, godišnja izvješća NO-a te dokumenti o plinskom biznisu.

– Obrana nema tu dokumentaciju – kaže Sloković i dodaje kako će preko suda tražiti da im se preda ta dokumentacija.

– Nemamo dokaz da smo to tražili, probali smo u neformalnom razgovoru i tad nam je rečeno da je to stvar suda – nastavlja Sloković.

9.35 sati Svjedočenja su najavljena za 12 sati. Zasjedanje počinje uvodnim govorima. Obrana se ne protivi dokazima ispitivanja svjedoka Drage Vidakovića i Marija Čerhaka, ali se protivi provođenju dokaza gledanjem predložene snimke iz restorana Marcelino.

9.30 sati Sanader ušao u sudnicu Županijskog suda, očekuje se početak rasprave.

Bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavlja se suđenje za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita. 

Sanader je na Županijski sud u Zagrebu stigao već prije 9 sati, kao i članovi njegova odvjetničkog tima Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Odvjetnik Čedo Prodanović najavio je prije sedam dana da će obrana vrijeme između dvije rasprave iskoristiti za konzultacije oko svjedoka koje namjeravaju pozvati pa bi danas sucu mogli priopćiti jesu li odlučili na klupu za svjedočenje pozvati i premijerku Jadranku Kosor. Izvjesno je da će za svjedoke zvati Zsolta Hernadija i Imru Fazakaša.

Prošlog je tjedna optužnica za Hypo spojena s onom za slučaj Ina – MOL prema kojoj se Sanadera tereti da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi pogodovao MOL-u, odnosno kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo.

Na današnjoj i sutrašnjoj raspravi o svojim saznanjima o aferi Hypo trebali bi svjedočiti Tomislav i Vladimir Kurelec te bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je na proteklim raspravama često spominjan i prozivan.

Obrana bi danas trebala predložiti svoje dokaze i eventualno suca izvijestiti o svjedocima koje namjeravaju pozvati što se tiče druge točke optužnice, odnosno slučaja Ina – MOL.

Svojevrsni uvod današnjoj raspravi bilo je jučerašnje obraćanje javnosti Marija Čerhaka, vlasnika restorana Marcelino koji je DORH-u predao videosnimku sastanka bivšeg premijera Ive Sanadera i predsjednika uprave mađarskog MOL-a. Snimka još nije uvrštena među dokaze.

– Gospođa Sloković od mene je napravila slučaj kriminalca, zamijenila je teze pa se više govori o meni nego o djelu koje je počinjeno u mom restoranu. Ona je mene izuzela iz predmeta, a izvan sudnice me uznemiravala i plašila, označila me kao ugostitelja sklonog snimanju gostiju i slično. Time je mene i moju suprugu dovela u uznemirujuću situaciju te navukla na mene neke psihopate koji mi sada prijete – kazao je novinarima Čerhak.

Sudac bi na današnjem ročištu mogao objaviti je li snimka prihvaćena i uvrštena među dokazne materijale.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?