Popis stanovništva

Sudbina popisa stanovništva ovisi o uspostavi vlasti

popis
VL FOTO
17.12.2011.
u 10:20

Ako ne bude dogovora morat će se pokrenuti nova procedura predlaganja zakona, a to automatski znači i dodatno prolongiranje priprema

Dom naroda Parlamenta BiH prudužio je amandmansku fazu za Zakon o popisu stanovništva do 30. prosinca, ostavljajući tako dodatno vrijeme političkim liderima da riješe preostala sporna pitanja u ovom zakonskom prijedlogu.

Nova procedura

Ukoliko do dogovora ne dođe, a kako stvari trenutačno stoje to je teško očekivati, prijedlog zakona koji se skoro dvije godine nalazi u parlamentarnoj proceduri, definitivno će biti oboren. Nakon toga će se morati pokrenuti potpuno nova procedura predlaganja zakona, a to automatski znači i dodatno prolongiranje priprema za održavanje popisa. Postoje naznake da bi se ovo pitanje moglo naći na dnevnom redu idućeg sastanka stranačkih lidera, ali je njegovo održavanje i dalje upitno zbog razlika oko uspostave vlasti. Značaj popisa je višestruk, a iako svi politički akteri tvrde da im je stalo da se ovaj dokument što prije usvoji, to baš i nije tako.

Naime, sve dok nema usvojenog zakona, nema ni rokova za provedbu novog popisa. To znači da do daljnjeg mjerilo zastupljenosti u mnogim društvenim segmentima ostaje popis obavljen sada već davne 1991. godine.

Proporcionalna zastupljenost sukladno rezultatima tog popisa iz 1991. godine primjenjuje se pri formiranju vlasti, popuni radnih mjesta u državnoj administraciji i javnoj upravi od najviše do najniže razine. Usto, rezultati popisa se uzimaju i kao mjerilo za raspodjelu određenih financijskih sredstava, ali i za popunu vojske, policije, carinske i granične službe...

Svima je jasno da su ti podaci odavno zastarjeli, jer je samo godinu dana nakon popisa počeo rat koji je doveo do golemih migracija stanovništva, pa se s pravom može reći kako nacionalna, religijska, pa i svaka druga struktura u većini općina u BiH danas niti izbliza ne odgovara onoj od prije dvadeset godina, kada je obavljen zadnji popis stanovništva.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić kaže kako je skeptičan glede mogućeg dogovora o zakonu. On podsjeća da su šestorica lidera ustvrdili da su riješili sporna pitanja, ali da neće usvojiti zakon dok se ne dogovori uspostava vlasti.

Ne vidi šansu

-Ja sam pesimističan oko tog dogovora, pa sam više u šali predložio produžetak amandmanske faze na neodređeno vrijeme da se ne moramo svakih mjesec dana izjašnjavati.

Ako ostane taj stav da je zakon o popisu uvjetovan dogovorom o vlasti, onda ne vidim šansu da ga uskoro usvojimo. Uostalom, ako zakon i definitivno bude oboren, ne postoji prepreka da ga u istom ili sličnom tekstu ovlašteni predlagač ponovno uputi u parlamentarnu proceduru, ističe Ivanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?