ČEKAJU SE PRESUDE

Sud: Sve štediše iz BiH trebale bi dobiti svoj novac do 2016.

ljubljanska banka
Arhiva VL
04.06.2010.
u 11:42

Amila Omersoftić kazala je novinarima da trenutno imaju velike probleme zbog toga što, kako je došla presuda „Suljagić protiv BiH“, postoje različita tumačenja te presude

Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić kazala je novinarima da trenutno imaju velike probleme zbog toga što, kako je došla presuda „Suljagić protiv BiH“, postoje različita tumačenja te presude. - Udruženje poziva štediše da izvrše verifikaciju, da prihvate odluke Suda u Strasbourgu. Za razliku od našeg udruženja, udruženje iz Banje Luke poziva štediše da ne verificiraju, obećavajući im da će dobiti zaštitu u Strasbourgu. Dakle, ljudi su sluđeni, kazala je Omersoftić.

Prema njenim riječima, Europski sud očekuje da država postupi po presudi, odnosno da štediše koje imaju verificiranu štednju budu zaštićene i isplaćene do 2016. - Pošto je rečeno da je to pitanje prihvatljivo, istodobno šaljemo za verificiranu štednju i žalbu Ustavnom sudu, jer praktično Ustavni sud je taj koji bi morao osigurati i na razini države, prije Europskog suda, da se ispoštuje presuda i da se novac vrati u skladu sa zakonom, kazala je Omersoftić, dodavši da je problem to što agencija „koja je totalno bez kontrole“ spekulira i ne da ljudima verificirati.

Ona napominje da je Sud u Strasbourgu utvrdio da postoji sustavno kršenje zakona i zato je donio tu „pilot-presudu“ kako bi naredio da se omogući da najveći broj štediša i dobije svoj novac do 2016.

Ta presuda ima ponajprije funkciju zaštite najvećeg broja povrijeđenih građana. Što se tiče Ljubljane, kazala je da je Slovenija nakon 20 godina po nalogu Ustavnog suda Slovenije počela da sudi. „Što znači, naše predstavke sumnjam da će biti prihvatljive u Strasbourgu prije provedenih tužbi u Sloveniji. Neke tužbe su već u tijeku, ulazimo u fazu dokazivanja da dobijemo meritum i odluku, kazala je Omersoftić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?