Padaju odluke

Sud poništio Zukanove naloge, braniteljima se vraćaju prava

Branitelji
14.02.2013.
u 08:36

Osporeni članak bio je temelj za 50 posto dosadašnjih odluka u reviziji

Mjerodavni sudovi u Federaciji BiH počeli su poništavati odluke o ukidanju braniteljskih, odnosno mirovinskih prava, utemeljene na neustavnim odredbama Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, doznaje „Večernjak“.

Odluka suda

Županijski sud u Mostaru je prihvatio tužbu Nijaza Malkoča iz Bihaća protiv Federalnog zavoda mirovinskog i invalidskog osiguranja, koji mu je ukinuo pravo na mirovinu pozivajući se na izvršenu reviziju u okviru Ministarstva za pitanja branitelja FBiH. U obrazloženju odluke sud se poziva na presudu Ustavnog suda Federacije koji je utvrdio da članak 9. Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite FBiH, u dijelu koji se odnosi na potvrde (rješenja) izdane u upravnom postupku na temelju izjava svjedoka, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. Kako je Malkoč jedan od onih kojem je u reviziji pravo oduzeto upravo temeljem osporene zakonske odredbe, odluka suda u Mostaru potpuno je logična i očekivana. To sasvim sigurno neće biti jedini primjer, jer će i ostali mjerodavni sudovi u sličnim sporovima koje pokreću oštećeni branitelji, poštovati stav Ustavnog suda FBiH o neustavnosti pojedinih odredbi Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Ovim je na najbolji način demantirana i tvrdnja ministra Zukana Heleza da presuda Ustavnog suda FBiH ni na koji način neće dovesti u pitanje provedenu reviziju. Naprotiv, osobe koje su bile uključene u proces revizije braniteljske populacije tvrde kako je u slučaju skoro polovine osoba izvedenih iz prava to urađeno upravo temeljem neustavne zakonske odredbe iz članka 9.

Isplata zaostataka

Iako je riječ o nepotpunim podacima, približno tisuću osoba bi sudskim putem moglo dokazati da su im prava oduzeta nezakonito. Svima njima će, kao i Malkoču, Federacija morati isplatiti zaostale naknade za period tijekom koje im je neustavno bilo oduzeto pravo, a na Federaciju će pasti i teret sudskih troškova u svim ovim pojedinačnim predmetima.

-Ova presuda iz Mostara otvara mnoga pitanja, a dva su posebno značajna. Prvo, tko će snositi troškove nastale zbog primjene neustavnih zakonskih odredbi, a drugo, možda i važnije pitanje je jesu li osobe kojima su prava oduzeta temeljem neustavnih odredbi prošle reviziju ili ne, odnosno hoće li ti pripadnici braniteljske populacije ponovno biti podvrgnuti nekoj novoj reviziji, kaže naš sugovornik koji je izravno bio uključen u provedbu revizije.

Komentara 2

GD
gen.drinjanin
18:31 14.02.2013.

Za ovaj Zukanov pad zaslužan je Živko Budimir zato hvala generale i čekamo tvoju zapovijed!

FE
feuer
18:45 14.02.2013.

Hvala Bogu,ima puno ljudi kojima je jednostavno uzet novac a potpuno su u pravu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?