PRESUDA

Sud oslobodio Čovića i Bičakčića optužbi za dodjelu stanova u FBiH

covic
VL FOTO
16.03.2011.
u 09:32

Žalbeno vijeće Suda BiH je ocijenilo da Bičakčić i Čović nisu zlorabili položaj kao premijer i potpredsjednik Vlade Federacije BiH

Žalbeni odjel Suda BiH potvrdio je oslobađajuću presudu za bivšeg premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića i potpredsjednika Vlade i ministra financija Dragana Čovića, aktualnog čelnika HDZ-a BiH, u predmetu u kojemu ih se teretilo za nezakonitu dodjelu proračunskog novca za stambeno zbrinjavanje dužnosnika Federacije, objavili su u utorak iz Suda BiH.

Potvrda presude

Prema navodima iz Suda BiH, u drugostupanjskom postupku ocijenjena je neosnovana žalba Tužiteljstva BiH te se potvrđuje oslobađajuća prvostupanjska presuda Suda BiH od 8. travnja 2008. godine.

Žalbeno vijeće Suda BiH je ocijenilo da Bičakčić i Čović nisu zlorabili položaj kao premijer i potpredsjednik Vlade Federacije BiH i pričinili štetu proračunu Federacije BiH oko izdvajanja novca za rješenje stambenih pitanja te ‘posljedice u vidu stjecanja imovinske koristi drugima’.

“U tim radnjama je, prema optužnici, sadržana zloporaba položaja, i to iskorištavanjem, odnosno prekoračenjem njihovih službenih ovlasti, koje su imali kao premijer i zamjenik premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nema štete

“Dakle, nakon provedenog dokaznog postupka, ovo raspravno vijeće nalazi da Tužiteljstvo provedenim dokazima nije uspjelo dokazati izvan svake razumne sumnje da se kaznenopravni događaj dogodio na način kako je to opisano u optužnici, a koju obvezu je Tužiteljstvo preuzelo podizanjem optužnice i pravilom o teretu dokazivanja, pa da bi na taj način optuženi ostvarili bitna obilježja produženog kaznenog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 358. stav 3. Kaznenog zakona FBiH (Službene novine FBiH, broj 43/98), pa je stoga Sud odlučio optužene osloboditi optužbe jer ista nije nesumnjivo, izvan svake razumne sumnje, dokazana za ovaj sud, zbog čega je donesena presuda kojom se optuženi oslobađaju optužbe na osnovi odredbe člana 284. stav 1. točka c) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine. Dodaje se da je, da su i pod pretpostavkom sve kupovine stanova dokazani rezultat radnji

zloporabe položaja i ovlasti od optuženih, proizvedena posljedica jeste stjecanje stanarskog prava određene osobe na stanu u vlasništvu Vlade Federacije BiH. Stanarsko pravo je, prema zakonu i etabliranoj sudskoj praksi, pravo sui generis i predstavlja korist koju nije moguće novčano izraziti. Edhem Bičakčić i Dragan Čović su 1999. godine donijeli odluke o odobravanju više milijuna maraka za rješavanje stambenih pitanja za oko 60 osoba u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?