VSTV

Suci prosvjeduju zbog pritisaka koji stvaraju mediji

Sudski čekič
15.06.2010.
u 15:18

U konstataciji Vijeća navodi se da opisi pojedinih sudaca izneseni u medijima "u određenim slučajevima prelaze granicu civilizirane i konstruktivne javne rasprave"

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine ukazuje na pojavu da su pojedin suci, sa svih nivoa pravosuđa u Bosni i Hercegovini,  odnedavno postale predmetom "rastuće kritike medija" i da mediji, umjesto da upute pritužbu Uredu disciplinskog tužitelja, pojedine suce radije izlažu spekulacijama i neosnovanim glasinama.

U konstataciji Vijeća navodi se da opisi pojedinih sudaca izneseni u medijima "u određenim slučajevima prelaze granicu civilizirane i konstruktivne javne rasprave" te da je takva praksa za žaljenje i vremenom može dovesti do podrivanja povjerenja u cijelo  pravosuđe u BiH i podrivanja napora usmjerenih na izgradnju snažne demokracije u ovoj državi.

VSTVBiH je donio mišljenje da pojedine izjave i karakterizacije koje su objavljene u medijima u vezi s predmetom „Miloš Stupar“ predstavljaju jasno kršenje prihvaćenih normi o načinu medijskog izvještavanja o krivičnim predmetima i u suprotnosti su s Kodeksom za tisak. Posebnu zabrinutost Vijeće iskazuje zbog napada na integritet sutkinje Azre Miletić, koja je bila postupajući sudac u tom predmetu. Nadalje, Vijeće ističe kako je "serija" medijskih napisa protiv sutkinje Dragane Đerić-Cerović u vezi s njenim navodnim postupcima tijekom rata izvan opsega člana 17., stav 27. Zakona o VSTV-u te da bi takvi navodi, ako se pokažu točnim, doveli do razrješenja ove sutkinje i čak do krivične osude.

Prema tome, priroda ovih navoda je takva da oni mogu biti jedino predmet krivičnog, odnosno disciplinskog postupka, stav je VSTVBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?