Kiseljak

Stotine Hrvata iz središnje Bosne odvođene su na saslušanja

stijena
VL FOTO
13.05.2012.
u 12:16

Prema iskazima članova obitelji pobijenih, komunističke vlasti odvodile su žrtve na saslušanja s kojih se nikad nisu vratili

Misom zadušnicom koja je služena na zavjetnom mjestu “Pod stijenom“ te polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja žrtvama komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, pogubljenim na lokaciji Crvena stijena iznad Kiseljaka, obilježena je 67. godišnjica zločina nad nekoliko stotina Hrvata iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Busovače, Vareša, Breze, ali i drugimh mjesta srednje Bosne. Prema iskazima članova obitelji pobijenih, komunističke vlasti odvodile su žrtve na saslušanja s kojih se nikad nisu vratili. Svjedoci kažu da su pogubljeni na lokaciji Crvena stijena, a točan broj žrtava i danas je nepoznanica. Za grobom svojeg strica Joze, ali i saznanjem gdje su tijela još 20-ak mještana sela Voljice u Uskoplju godinama traga Lucija Slomo Kustura.

“Imala sam četiri godine kada mi je odveden stric s još 20-ak ljudi iz Voljica. Nikad nismo doznali gdje su i kako završili, jedni kažu da su u Hrvatskoj, drugi da su pobijeni ovdje na Crvenoj stijeni. Ja ne odustajem, i dalje ću tragati za istinom, a dotad ću dolaziti ovdje u Kiseljak zapaliti svijeću za strica i sve nevine žrtve zločina. Iza svih njih ostala su brojna siročad koja su se morala sama snalaziti kroz život“, kaže Lucija Slomo Kustura. Obilježiti grobna mjesta stradanja Hrvata nakon Drugog svjetskog rata zadaća je koju su sebi postavili i članovi Saveza udruga bivših političkih uznika i žrtava komunizma u BiH. Na čelu Saveza je Želimir Crnogorac koji kaže da s obilježavanjem grobnih mjesta u BiH kao i borbom za prava obitelji žrtava u BiH ide teško. Odustajanja nema dok se ne dozna istina o zločinima.

Komentara 1

VR
vrisak
13:17 13.05.2012.

Komunisti su svoje krvave ruke s lazima skrivali godinama. No kako se kaze Zemlja se zaklela Raju da se na njoj sve tajne doznaju.. Vrjeme je stiglo zar ne?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?