HLADNI VAL

Stiže čak minus 16

hladnoca
VL FOTO
22.01.2011.
u 17:26

Snježne padaline, koje će biti obilnije u Bosni, izraženije u subotu, a moguće su i u Hercegovini

U dane koji su pred nama zaboravite na sunce i šetnje po parku. Pripremite najtopliju odjeću i obuću jer nas čekaju temperature koje će biti ispod godišnjih prosjeka, a osim toga vrlo je vjerojatno da bi snijeg koji se najavljuje u Bosni vrlo lako mogao prekriti i Hercegovinu.

Mraz i led

Naime, prema najavama iz FHMZ-a, danas će biti oblačno vrijeme sa susnježicom i slabim snijegom u Bosni, a u Hercegovini sa kišom, koja može preći i u susnježicu. Uglavnom u cijeloj zemlji prohladno. Intenzivnije padavine se očekuju krajem dana i tijekom noći. Vjetar će u Bosni biti slab do umjeren sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura od – 8 do – 2, na jugu do 4, a najviša dnevna od – 4 do 1, na jugu do 7 Celzijevih stupnjeva.

- Slično vrijeme bit će i u nedjelju, ni temperature se neće značajnije promijeniti, kazala je dežurna meteorologinja. Ali zato nas u ponedjeljak očekuje hladni šok. - Očekujemo pretežno oblačno vrijeme u Bosni, a mjestimice može pasti i malo snijega. U Hercegovini će biti uglavnom bez oborina. Ali će biti jako hladno. Jutarnja temperatura će biti od -16 do -8, na jugu do 3, a najviša dnevna od - 5 do 2, a na jugu zemlje do 8 Celzijevih stupnjeva, kazala nam je dežurna meteorologinja.

Temperatura će biti ispod godišnjeg prosjeka, a snježnih oborina će biti nešto više u središnjim i zapadnim dijelovima BiH, a da će oborine će trajati do kraja tjedna, odnosno nekada u nedjelju poslijepodne. Jučer je snijeg već iznenadio neke dijelove BiH, ali su pripravne bile nadležne službe koje su uklanjale snijeg s kolnika.

Zagađenost zraka

Osim hladnoće i vremenskih neprilika, dio građana, pogotovo onih koji žive u većim gradovima, muku muči sa zagađenosti zraka. Kako su iz FHMZ-a istaknuli, zagađenost je veća kada je anticiklona i stabilno vrijeme, a da sa oborinama dolazi do smanjenja tih vrijednosti. - Zbog spuštanja zraka iz viših slojeva atmosfere, sve ono što je loše spušta se na dole, pa su takve mjerene vrijednosti povećane, kazali su iz FHMZ-a. U Sarajevu je koncentracija sumpor-dioksida visoka, ali u prihvatljivim granicama.

U Banjoj Luci je izražen problem visoke koncentracije ugljičnog monoksida koja je posljednjih dana nadmašio sve rekorde. Prisutnost azotnih kiselina u atmosferi u Banjoj Luci najveća je u posljednjih šest godina. U Zenici je zagađenje zraka dostiglo kritičnu točku. Razina zagađenosti lebdećim česticama prašine, ugljičnog monoksida i sumpor-dioksidom dosegnuo je najviše vrijednosti izmjerene u posljednjih šest-sedam godina, otkako je reaktivirana proizvodnja u Arcelor Mitalu Zenica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?