rodio se nasljednik

Stigla prinova! Princ William i Kate Middleton dobili dječaka

kate middleton
Luke MacGregor/Reuters/Pixsell
22.07.2013.
u 22:37

Kate Middleton rodila je oko 17.24 sati dječaka. Dijete je teško 3,79 kilograma, a porodu je nazočio i princ William

Ujedinjeno Kraljevstvo dobilo je novog nasljednika. Princ William i vojvotkinja od Cambridgea dobili su dijete. Kate Middleton rodila je oko 17.24 sati po našem vremenu dječaka. Mališan je težak 3,79 kilograma, a porodu je bio prisutan i princ William što je prvi puta u povijesti kraljevske obitelji da je otac nazočio rođenju djeteta.

Kraljica i cijela kraljevska obitelj presretni su rođenjem nasljednika. Kate Middleton je dobro, kao i dijete te se odmaraju, priopćeno je iz kraljevske palače.

– Presretan sam zbog Vojvode i Vojvotkinje što im je rođen sin. Cijela država će slaviti. Bit će divni roditelji – rekao je britanski premijer David Cameron.

– Jako sam ponosan i sretan što sam posato djed po prvi puta. Ovo je nevjerojatan trenutak za Williama i Catherine – kazao je princ Charles, Williamov otac.

William javlja kraljici

Sretni roditelji u bolnicu u kojoj su rođeni i prinčevi William i Harry stigli su ujutro automobilom bez policijske pratnje iz njihova doma, palače Kensington. Uz 31-godišnju vojvotkinju u rađaonici su trebale biti i njena majka Carole i mlađa sestra Pippa. Čim je njeno treće praunuče ugledalo svijet, kraljicu Elizabetu II. obavijestio je unuk William putem posebno zaštićenog telefona koji je nemoguće prisluškivati. Sretnu vijest tada su doznali članovi najuže kraljevske obitelji te ostali članovi obitelji Middleton. Nakon svega, u Buckinghamskoj palači liječnici su potpisali izjavu o rođenju djeteta, a onda je i ostatak svijeta doznao da se rodio treći u redu prijestolonasljednik Ujedinjenog Kraljevstva. Vijest o dolasku budućeg kralja potvrdio je glasnogovornik Buckinghamske palače i naglasio kako su i majka i mališan dobro.. Kraljevska obitelj navodno je odustala od objavljivanja vijesti o rođenju na Twitteru i Facebooku, kako se najavljivalo. Uz vojvotkinju od Cambridgea na porodu će biti i bivši kraljičin ginekolog Marcus Setchell koji je odgodio odlazak u mirovinu zbog Kateine trudnoće. Vojvotkinji je na raspolaganju bio u svako doba dana i noći, a brinuo se o njoj i kad je na početku trudnoće imala teške mučnine. Kraljica, navodno, neće dolaziti u bolnicu, već će praunuče prvi put vidjeti kada joj ga donesu u Buckinghamsku palaču. Očekuje se da će bebi i Kate prvi u posjet doći Middletonovi, princ Charles i njegova žena Camilla te princ Harry.

Britanci su s golemim zanimanjem iščekivali hoće li dobiti budućeg kralja ili kraljicu, ali i te kako ih je zanimalo i hoće li se budući vladar roditi u horoskopskom znaku Raka ili Lava. Naime, astrolozi su rekli da će, rodi li se jučer do 16.54 sati biti osjećajni Rak, poput svoga oca i pokojne bake Diane, a rodi li se poslije, borbeni Lav, kojem pripada i njegova prateta princeza Margaret. Cijela zemlja priželjkivala je Lava jer su oni rođeni da budu kraljevi. Smatraju da će pripadnik ovog ekstrovertiranog, samouvjerenog, velikodušnog i odanog znaka koji voli biti u središtu pozornosti više uživati u životu pod povećalom javnosti od tihog i povučenog Raka.

Neće imati dadilju

A nakon što kraljevska beba stigne kući, u njenoj sobici dočekat će je mnoštvo darova. Jedan od najoriginalnijih je onaj Thea Fennella, omiljenog draguljara Beckhamovih, Eltona Johna i Madonne, koji je prijestolonasljedniku, točnije njegovoj majci, poklonio narukvicu koja ima privjesak u obliku kutijice u koju Kate može spremiti manju količinu kreme koja će joj uvijek biti pri ruci. Vrijednost narukvice je oko 90 tisuća kuna. Bivša australska premijerka Julia Gillard također je poslala dar s vlastitim potpisom – djetetu je isplela igračku klokana.

Mališan plave krvi u snove će tonuti uz zvuke uspavanke skladane isključivo za njega. Uspavanku “Sleep on” napisao je skladatelj Paul Mealor koji je skladao i djelo preklani izvedeno na kraljevskom vjenčanju. Iako svjesni da ih čekaju mnoge neprospavane noći, novopečeni roditelji neće zaposliti dadilju. Pomoć oko novorođenčeta pružit će im Kateini roditelji kod kojih će vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea živjeti idućih šest tjedana. Kao što je i uobičajeno, William će uzeti dvotjedni dopust na svom radnom mjestu pilota Kraljevskih zračnih snaga. A na ime prijestolonasljednika mogli bismo čekati mjesec dana. Na kladionicama, dok se još nije znao spol, vodila su imena Viktorija i Aleksandra za djevojčicu i George za dječaka. Britanci se, između ostalog, klade i na to hoće li dijete naslijediti crvenu kosu strica Harryja. Upravo se Harry spominje kao najvjerojatniji djetetov kum, a kako članovi britanske kraljevske obitelji imaju po nekoliko krsnih kumova, ta čast mogla bi pripasti i Kateinoj sestri Pippi te Williamovoj sestrični Zari. Dijete će na sakramentu krštenja biti odjeveno u repliku oprave u kakvoj je 1841. krštena najstarija kći kraljice Viktorije, koja se također zvala Viktorija. Dijete Williama i Kate treće je u redu za prijestolje iza oca i djeda Charlesa. Princ Harry tako je završio na četvrtom mjestu. Ovo je prvi puta u posljednjih 120 godina da će vladar, u ovom slučaju Elizabeta II, upoznati svoje praunuče, nasljednika.

U bolnicu stigla oko 6 ujutro

Vojvotkinja od Cambridgea primljena je u londonsku bolnicu St. Mary' s u ranim trudovima, jutros oko 6 sati. Iako se nagađalo kako će prestolonasljednik ili prestolonasljednica stići na svijet još prošlog tjedna, najiščekivanija beba Velike Britanije rođena je u horoskopskom znaku Lava, kao što se prijateljicama pohvalila Kateina majka.

Već dva tjedna traje medijska opsada bolnice St. Mary's, ispred koje kampiraju fotoreporteri, novinari i obožavatelji kraljevske obitelji. U istoj su bolnici rođeni i princ William i njegov mlađi brat Harry. Moglo bi proći i deset dana prije nego što kraljevski dvor objavi bebino ime, a dobit će titulu vojvode ili vojvotkinje od Cambridgea.

Alexandra i George najpopularnija imena

Vijesti o dolasku kraljevske bebe najviše su razveselile kladioničare, nakon što su tisuće ljudi jutros pohrlile kladiti se na sve što ima veze s djetetom - od točnog vremena rođenja, težine, spola i boje očiju.

Najviše se kladi na ime koje bi Williamovo i Kateino dijete trebalo dobiti, a najpopularnija su George i Alexandra. Njih slijede imena Elizabeth, Diana, Charles, Charlotte, Victoria, Grace, James i Philip. Potrošeno je više od milijun funti, a kladitelji očekuju kako će beba biti curica smeđe kose.

Kladionice uzimaju oklade na sve, od horoskopskog znaka djeteta do toga hoće li William i Kate imati u naručju dijete kada budu izlazili iz bolnice, ali i koje će boje biti haljina Kateine sestre Pippe.

Protokol nalaže da će o rođenju bebe biti prvo obaviještena kraljica Elizabeta II., premijer David Cameron i guverneri svake od zemalja Commonwealtha – zajedno s ostatkom kraljevske obitelji i obitelji Middleton.

Vlasti Londona najavile su da će nakon objavljivanja vijesti o rođenju kraljevske bebe jedna od glavnih atrakcija u gradu, panoramski Ferrisov kotač, poznat i kao Londonsko oko, biti osvijetljen crvenim, bijelim i plavim reflektorima.

Ovo je prvo dijete Kate i princa Williama, koji su posljednjih tjedana zaklon potražili u obiteljskoj kući Kateinih roditelja, oko 80 kilometara od Londona, jednim dijelom i zato da bi izbjegli visoke temperature u gradu. Beba će biti treća u redu nasljednika za britansko prijestolje, i trebala bi naslijediti djeda Charlesa i oca Williama kao kralj ili kraljica Britanije i 15 drugih zemalja, uključujući Kanadu i Australiju.

>>Vijest o rođenju kraljevske bebe kraljica Elizabeta dobit će pismeno

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije