SLUŽBENA ISTRAGA

Štetne posljedice cijepljenja 
u BiH istražuju i Amerikanci

\'korcula ... 04.11.2008... cjepljenje.... cjepivo... gripa .... snimio nenad kosovic\'
Arhivska fotografija
16.08.2011.
u 09:41

Do sada su podnesene 74 prijave protiv domova zdravlja u Bosni i Hercegovini

Akcija Udruge roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini “Prijavi svoga pedijatra” polučila je velike rezultate. Kako su nam rekli u ovom udruženju, do sada su podnesene 74 prijave protiv domova zdravlja u kojima su djeca primila sporna cjepiva od kojih su kasnije imali trajne komplikacije i poremećaje. - Ne možemo tužiti pedijatre osobno jer svaki put dijete je prije primanja cjepiva primio drugi pedijatar. Zbog toga tužimo domove zdravlja jer smatramo da djeca nisu pregledana na ispravan način i postojale su indicije da dijete nije trebalo primiti ta cjepiva - rekli su nam u ovoj udruzi. Oni su prije nekoliko dana izašli u javnost s podacima koji domovi zdravlja će biti tuženi, a naravno, reakcija nije izostala. Pedijatri u Širokom Brijegu, u kojem su zabilježena tri spomenuta slučaja, opovrgnuli su svoju odgovornost u tim predmetima te su istaknuli da nije bilo propusta s njihove strane.

U svakom slučaju, istraga bi u konačnici trebala pokazati tko je napravio propuste u tim slučajevima i jesu li djeca u određenom trenutku smjela primiti cjepivo. Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je u američki sustav za prijavu štetnih posljedica cijepljenja (VAERS) dosad upisalo 30 prijava iz BiH. Radi zaštite privatnosti beba prijave se izravno upisuju u bazu ulaznih podataka jer je Udruženje od VAERS-a dobilo takvu uputu za unošenje podataka. Upisane prijave se odnose na štetne posljedice cijepljenja nastale nakon upotrebe doniranih cjepiva u BiH, a koje ili pedijatri nikada nisu prijavili ovlaštenim entitetskim povjerenstvima ili ih povjerenstva nisu službeno registrirala nakon prijma, kako bi se broj ovakvih komplikacija u našoj zemlji prikazao manjim nego što stvarno jeste. VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System) ima 54.845 prijava komplikacija nastalih nakon cijepljenja iz Amerike i drugih zemalja svijeta i čuva obrađene podatke od 1999. do 2011. godine. VAERS-u su prijavljena teška i trajna neurološka oštećenja zdravlja beba iz BiH nastala nakon cijepljenja u prvih dvanaest mjeseci života.

Za ta oštećenja naši liječnici su rekli “da nije od cijepljenja” iako nije bilo dovoljno elemenata za zaključivanje.

Naime, bebama uzorci krvi, tkiva, moždane tekućine i urina nisu slani na laboratorijske pretrage prije davanja mišljenja o postojanju ili nepostojanju uzročno-posljedične veze između cijepljenja i oštećenja zdravlja, a upotrijebljene bočice cjepiva također nisu poslane na toksikološku analizu. Udruženje je iz roditeljskih prijava iz BiH u ovu prvu skupinu prijava poslanih u VAERS izabralo potpuno dokumentirane slučajeve, kako bi se istaknuo problem prikrivanja broja štetnih posljedica cijepljenja u Bosni i Hercegovini izazvan doniranim cjepivima.

VAERS-u su do sada prijavljene samo one bebe kod kojih se ozbiljna neurološka reakcija javila ili samo nekoliko sati nakon primanja cjepiva ili samo nekoliko dana nakon primanja cjepiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?