Kriza - NBA liga izgubila 350 milijuna dolara

Stern bi rezao plaće igrača za 38 posto

'Toronto Raptors\' Andrea Bargnani, left, has his attempted dunk rejected by Oklahoma City Thunder\'s Serge Ibaka during first half NBA basketball action against the Toronto Raptors in Toronto Friday,
'Darren CalabresePress Associatio'
25.10.2010.
u 11:08

Ako bi NBA liga htjela smanjiti broj klubova, dotičnima bi otpremninu trebali platiti klubovi koji bi opstali

Svih svojih 27 godina na čelu NBA lige trudio sam se da je obogatim i proširim, a sada moram razmišljati o tome da ćemo je trebati možda i smanjiti. To je u razgovoru s novinarom New York Timesa Howardom Beckom kazao dugogodišnji ravnatelj NBA lige David Stern:

– Taj će problem biti na stolu u razgovorima s igračima u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru. Nažalost, postoje klubovi koji možda i neće opstati u današnjim ekonomskim okolnostima.

Stezanje od 800 milijuna

A okolnosti su takve da su NBA klubovi prošle sezone izgubili 380 milijuna USD, a projicirani gubitak za sljedeću sezonu bit će 350 milijuna dolara. Zbog svega toga, Stern će inzistirati na rezanju igračkog dijela kolača. Tražit će da se igračke plaće smanje za 800 milijuna dolara, što bi značilo 38 posto manje plaće.

Dakako, Udruga NBA igrača tome će se oštro suprotstaviti i zaprijetiti "lockoutom", koji će se sljedeće jeseni vrlo vjerojatno i dogoditi.

– Ako vlasnici NBA klubova, koje Stern zastupa, zadrže takav stav, on će rezultirati otkazivanjem dijela ili cijele sezone 2011./2012. Igrači i Udruga bit će na to spremni - kazao je Billy Hunter, odvjetnik na čelu igračke udruge.

I Eldorado u krizi

Dođe li do ukidanja kojeg kluba, značit će to i manje radnih mjesta u tom dosadašnjem sportskom Eldoradu, ali i više igrača koji će se okrenuti ponajprije europskom tržištu. A kada je veća ponuda, onda i cijene ugovora padaju, što bi za europske klubove mogla biti dobra vijest.

Ipak, vjerujemo da su sve to Sternovi probni baloni i da će liga ostati na broju (30). O smanjenju je 2001. govorio i komesar bejzbolske lige (MLB) Bud Selig, ali ideja nije prošla. Ako bi Stern htio ukinuti četiri momčadi, morao bi im platiti otpremninu od oko 250 milijuna USD. I to na trošak ostalih 26 klubova, što bi po klubu bilo 38 milijuna. Vjerojatnije je stoga da će se klubovi pobrinuti da bolesni ozdrave nego da ih pokopaju, jer im je ovo prvo jeftinije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?