HERCEGOVAČKA BANKA

Štediše za razliku od Vlade tražit će sudskim putem svoja sredstva

hercegovačka banka
VL FOTO
09.08.2010.
u 07:55

Svjesni su da će bez privatizacije Hercegovačke banke povrat štednih uloga biti skoro nemoguća misija

Po tko zna koji put u devet godina štediše naprasno likvidirane Hercegovačke banke pokušat će svim pravnim sredstvima doći do svojih štednih uloga, koje im privremena uprava banke uporno odbija isplatiti.

Izvješće revizora

Vjetar u leđa za obnovu postupka, kako su nam priopćili, dalo im je i posljednje izvješće federalnih revizora, koji Vladi Federacije BiH oštro zamjeraju što ništa nije poduzela na deblokadi 29,819.113 KM sredstva proračunskih korisnika blokiranih u Hercegovačkoj banci d.d. od privremene uprave Mostar, iako ih u svojim financijskim knjigama vode pod stavkom kratkoročni plasmani.

Štediše Hercegovačke banke tvrde da će se nakon devet godina po ovom pitanju nešto pokrenuti.

Nisu dobili ni feninga

Osim masnih odvjetničkih troškova, koje su im uzimali pravni zastupnici, u devet godina nije im stigao nijedan fening iz mase koju nosi njihova štednja. Svjesni da će bez privatizacije Hercegovačke banke povrat štednih uloga biti težak, štediše i vlasnici tvrtki čiji je novac ostao blokiran u banci žele pravnom akcijom barem sugerirati na problem star devet godina. Spomenimo da su u konsolidiranim financijskim izvješćima i glavnoj knjizi trezora iskazani u iznosu od 36,012.423 maraka, a odnose se na: sredstva proračunskih korisnika blokirana u Hercegovačkoj banci d.d. Mostar u iznosu od 29,819.113 maraka, pozajmice županijama 5,248.308 maraka, sumnjiva i sporna potraživanja 890.585 maraka i kredite dane radnicima 54.416 maraka.

Podsjetimo, odluku o gašenju banke donio je bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch 6. travnja 2001. godine, samo mjesec dana nakon političke pobune Hrvata u Bosni i Hercegovini protiv vlasti Alijanse.

Još uvijek nije poznato kada bi se ovaj problem konačno mogao riješiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?