PREDAVANJE

Stanje u BiH je katastrofalno, odgovornost ima i OHR

covic
VL FOTO
11.05.2011.
u 10:26

Kriza u BiH projicira se kako bi ostao OHR i ne bi došlo do preustroja u EUSR

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović složio se u utorak s ocjenom visokog predstavnika Valentina Inzka koju je iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a da se BiH suočava s jednom od najtežih kriza nakon Daytona dodavši, međutim, da značajan dio odgovornosti za to snosi međunarodna uprava u zemlji.

- Stanje je u BiH katastrofalno. Uostalom, takvim ga je u Vijeću sigurnosti opisao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iako ja uzroke takvog stanja ne vidim na isti način. Nikada više ne smijemo dopustiti da osam mjeseci nakon izbora nemamo državnu vladu ili da imamo odluke visokog predstavnika o nametanju vlasti i usmjerene protiv Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, rekao je Čović novinarima u Mostaru. Pozdravio je i stajalište RH koje je iznio veleposlanik RH pri Ujedinjenim narodima Ranko Vilović tijekom jučerašnje rasprave pred Vijećem sigurnosti o stanju u BiH koji je upozorio da vlast u Federaciji BiH nije utemeljena na zakonit način te da su većinski predstavnici Hrvata iz nje isključeni. Predsjednik HDZ-a BiH je uoči početka političke akademije izrazio očekivanje kako će Ured visokog predstavnika ukinuti prijeporni nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji. Inzko je osporio odluku SIP-a koji je ocijenio da su predsjednik, dvoje dopredsjednika i Vlada FBIH izabrani nezakonito jer nije bio popunjen gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

- Donositi privremene suspenzije državnih institucija (SIP) koje su proglašene ili nametnute od OHR-a je zabrinjavajuća poruka svima i što prije iz toga izađemo, dobit ćemo prigodu za normalne odnose u BiH. Nadam se da će gospodin Inzko vrlo skoro povući svoje odluke i dati šansu zakonu i Ustavu u BiH, dodao je Čović. Prema njegovim riječima, ovakva BiH je dugoročno neodrživa te smatra da neće uspjeti plan SDP-a i bošnjačkih stranaka čiji je cilj očito marginalizirati Hrvate kako bi uspjeli stvoriti jedan ekskluzivno bošnjački entitet.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzalic
16:17 12.05.2011.

Mislim da bi se Zoran Kresic trebao potpisivati kao Smiljko Sagolj

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?