PRIZNANJE

Srpski obavještajci se skrivali u kineskom veleposlanstvu

skupština srbije
Reuters
14.02.2011.
u 09:40

Umirovljeni 85-godišnji bivši predsjednik Zemin priznaje da je odgovorio na osobnu molbu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića

Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin priznao je da su se srpske vojne obavještajne jedinice skrivale unutar kineskog veleposlanstva u Beogradu u vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije. Sunday Times donosi izvatke iz neobjavljenih memoara bivšeg kineskog predsjednika o okolnostima američkog bombardiranja u Beogradu 1999. godine.

Umirovljeni 85-godišnji bivši predsjednik Zemin priznaje da je odgovorio na osobnu molbu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića da pruži sklonište obavještajnim jedinicama Vojske Jugoslavije u zgradi veleposlanstva.

Iako su se Sjedinjene Američke Države ispričale za ovaj napad, žaleći se na pogrešno navođenje CIA-e, kineske vlasti nikad nisu prihvatile ovo objašnjenje, ali su bile prisiljene da se uzdrže od javnog izljeva bijesa nakon što su im Amerikanci privatno predočili dokaze o srpskim elektroničkim komunikacijama koje su dolazile iz zgrade njihovog veleposlanstva.

Diplomatska nagodba se izgleda sastojala u tome da su Amerikanci "sačuvali kineski obraz", ispričavši se za "grešku", dok su kineske vlasti dozvolile uličnim prosvjedima u zemlji povodom ovog incidenta da se prirodno ohlade, prenosi hongkonški list Qiansao (Outpost), koji je sastavio ovaj slučaj iz serije natpisa koje je Zemin objavio otkad je u mirovini.

Jiang Zemin sada izražava kajanje što je dozvolio srpskoj vojsci da koristi kinesko veleposlanstvo, jer je to bila ozbiljna diplomatska greška koja je dovela i do pogibije 14 srpskih i tri kineska državljana.

List navodi da su za odluku o pristanku na Miloševićevu molbu, pored političke solidarnosti kada je riječ o separatizmu, postojala još dva razloga: da se nadigra Rusija, koja je prethodno odbila isti zahtjev, ali i da se uzvrati za uslugu nakon što su srpske vlasti predale Kini neke dijelove američkog "nevidljivog" zrakoplova koji je VJ oborila F-117 Stealth Fighter.

Kina je iznenadila Amerikance predstavivši vlastiti zrakoplov ovog tipa prošlog mjeseca, prenosi Sunday Times.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije