Vrućine

Srčani bolesnici oprez!

Vrućina
22.06.2012.
u 09:11

Vrućine djeluju na kronične bolesnike, pogotovo na srčane bolesnike i ljude koji su preboljeli moždane udare

S visokim temperaturama kod mnogih stanovnika su se pojavili i zdravstveni problemi. Na udaru su kronični bolesnici, pogotovo srčani bolesnici. Ljeti se i više znojimo, a neravnoteža između unesene i izgubljene tekućine se negativno odražava na rad srca, na temperaturu tijela i na funkciju mozga. Krv postaje gušća i dovodi do ubrzanog rada srca kako bi se omogućila optimalna opskrba svih organa važnim supstancama i kisikom. Ovo opterećuje krvotok, što je posebno opasno kod pacijenata s bolestima srca. Koliko vrućine utječu na zdravlje potvrdili su nam i iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć SŽ-a. - Povećan je broj pacijenata upravo zbog visokih temperatura. Temperature su puno više za ovo doba godine nego što smo mi naučili, kazala nam je dežurna liječnica dodavši kako su samo u 24 sata imali 730 pacijenata. Kazala je da vrućine djeluju na kronične bolesnike, pogotovo na srčane bolesnike i ljude koji su preboljeli moždane udare, te se njima isključivo savjetuje da ostanu u svojim kućama.

Kako je kazala Dušica Stanković, glasnogovornica JU Hitna pomoć Banja Luka, pacijenata ipak nema pretjerano više. - Srčanih bolesnika ima, ali to je standardno za ovo doba jer ih ljeti u biti i ima više, kazala je Stanković dodavši kako ima febrilnih stanja, srčanih udara, ali i ujeda krpelja. Više pacijenata imaju u noćnim satima, a u protekla 24 sata imali su 109 pacijenata i 18 kućnih posjeta. Savjet liječnika je da se konzumira što veća količina vode, da se izbjegavaju gazirana pića. Treba nositi pamučnu odjeću, i svi koji nisu obvezni trebaju ostati kod kuće. Zbog vrućina su najviše ugroženi oni koji rade na otvorenom stoga su iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a apelirali na poslodavce čiji radnici zbog prirode posla rade na otvorenom da poduzmu mjere zaštite zdravlja radnika mogućom raspodjelom radnog vremena, ili ih zaštite na drugi način od vrućine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?