KRŠENJE USTAVA

Srbin mora biti na čelu Doma naroda ili Vlade

parlament
VL FOTO
11.03.2011.
u 08:54

Entitetski Ustav je jasno propisao da pripadnici jednog naroda ne mogu biti na više od dvije pozicije. Do sada su Srbi bili uskraćeni za jednu poziciju

Višegodišnja praksa kršenja ustavne odredbe o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti na šest ključnih pozicija u zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti Federacije BiH, vjerojatno će biti nastavljena i nakon provedbe izbornih rezultata.

Rukovodstvo parlamenta

Entitetski Ustav je jasno propisao da pripadnici jednog naroda ne mogu biti na više od dvije pozicije, koje uključuju predsjedatelje Zastupničkog i Doma naroda, premijera Federacije, glavnog federalnog tužitelja, te predsjednike Vrhovnog i Ustavnog suda FBiH. Do sada su Srbi bili uskraćeni za jednu poziciju, jer su Bošnjaci uz mjesta predsjednika Vrhovnog suda bili i na pozicijama predsjedatelja Zastupničkog doma i predsjednika Vlade Federacije. Očekivalo se da će ovo kršenje Ustava biti zaustavljeno prilikom izbora predsjedatelja Zastupničkog doma, ali je na ovu poziciju opet izabran Bošnjak - Denis Zvizdić. Usprkos upozorenjima iz oporbenih redova da se na ovaj način nastavlja kršenje ustavnih odredbi, u strankama koje su podržale Zvizdićev izbor, a to su SDP, SDA, DNZ, NS Radom za boljitak i HSP BiH, tvrde kako to nije slučaj. -Nakon što se izabere rukovodstvo parlamenta, odnosno predsjedatelj Zastupničkog doma, predsjedatelj Doma naroda i federalni premijer, tada su ostali dužni uskladiti svoja imenovanja s tim. To jasno stoji u Ustavu i svi naši potezi će biti sukladni Ustavu i zakonima, kaže zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Damir Mašić.

Nacionalna zastupljenost

Potpisnici platforme očekuju da se nacionalna zastupljenost u sudskoj vlasti prilagodi onoj u zakonodavnoj i izvršnoj, ali imajući u vidu da je predsjednik Vrhovnog suda FBiH imenovan nedavno, malo je vjerojatno da će se ovaj proces ponovno otvoriti. Drugo rješenje je da se na jedno od preostala dva mjesta, a to su ono predsjedatelja Doma naroda i predsjednika Vlade postavi osoba srpske, a na drugo osoba hrvatske nacionalnosti. No, prema neslužbenim informacijama, unutar stranaka potpisnica Platforme već postoji dogovor da Hrvat bude na čelu Doma naroda, a Bošnjak na mjestu premijera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?