PROMJENE

Srbin dolazi na mjesto šefa diplomacije

Nebojša Radmanović
16.08.2012.
u 10:51

Radmanović je pojasnio da to mjesto, po principu rotacije u BiH, pripada Srbinu iz RS, ali da su pregovarači iz Srpske popustili da bi bilo formirano Vijeće ministara

 

 

Srpski član Predsjedništva BiH BiH Nebojša Radmanović izjavio je da će mjesto ministra vanjskih poslova BiH poslije smjene Zlatka Lagumdžije pripasti Srbinu iz Republike Srpske. Radmanović je naveo da još nisu dogovoreni ni ime ni stranka1 iz koje će biti budući ministar.

On je pojasnio da to mjesto, po principu rotacije u BiH, pripada Srbinu iz RS, ali da su pregovarači iz Srpske popustili da bi bilo formirano Vijeće ministara. Radmanović je za \"Nezavisne novine\" rekao da je u ovom slučaju riječ o dva problema - jednom koji se odnosi na događaje u Siriji, a drugi je način glasanja i kršenje Ustava BiH.

On je istakao da se u BiH kad-tad mora doći do odgovornosti za kršenje Ustava, jer je to klasična zloupotreba ovlaštenja za koju se mora krivično odgovarati. Govoreći o mogućnosti da bi BiH do 31. kolovoza mogla uputiti u parlamentarnu proceduru amandmane na presudu \"Sejdić-Finci\" kako bi rok samo formalno bio ispoštovan, Radmanović kaže da ne vidi nikakvu mogućnost da rok bude ispoštovan.

On navodi da nije siguran da Predsjedništvo BiH treba da bude nositelj aktivnosti \"Sejdić-Finci\" jer se to mora vratiti u parlament, koji ima komisiju koja se time bavi.
Radmanović smatra i da se EU boji Balkana, odnosno prelaska Save te da ne zna kako da izađe iz tog problema. Na pitanje šta će se dogoditi ako EU izgubi interes za BiH, a neki drugi se pojave, Radmanović je podsjetio na interese Rusije i Turske koje te zemlje ni ne kriju. \"Rusi politički to i ne izražavaju posebno, ali to rade ekonomski, što i jeste najvažnije. Turska se više politički eksponira i pokazuje otvorenu želju da bukvalno vlada nekim zemljama na Balkanu. A EU spava\", pojašnjava Radmanović.

On smatra da je samo pitanje dana kada će Srbi glasno reći da ni ne žele u EU, dodajući da je ista situacija i sa pripadnicima muslimanske vjere koji vole Tursku.  \"Veoma je realno da se ovdje od eurooptimizma pređe na euroskepticizam\", ocjenjuje srpski član Predsjedništva.  Radmanović ukazuje i na zamke koje su bile na putu BiH prema NATO-u, te ističe skepticizam da se, kada je riječ o pitanju vojne imovine, tu nešto može uraditi, jer u FBiH nisu spremni da se dogovore o podjeli ostale imovine.

O odnosu Srbije i Republike Srpske kaže kako se da zaključiti da neće ostati na istom nivou, već će se pojačati u skladu sa Daytonskim sporazumom i specijalnim i paralelnim vezama. Kada je riječ o promjenama unutar SNSD-a, Radmanović kaže da one stalno postoje i da stalno dolaze mladi, novi ljudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?