VLAST

Srbima mjesto federalnog premijera ili čelnika parlamenta

parlament
Zvonimir Ćorić
10.11.2010.
u 11:24

Cijeli protekli mandat Bošnjaci su obnašali tri, Hrvati dvije, a Srbi samo jednu od šest ključnih pozicija u entitetu

Pri konstituiranju vlasti u FBiH konačno bi trebao biti ispravljen nacionalni debalans na štetu srpskog naroda. Usprkos jasnoj ustavnoj obvezi i upozorenjima Ureda visokog predstavnika, cijeli protekli mandat Bošnjaci su obnašali tri, Hrvati dvije, a Srbi samo jednu od šest ključnih pozicija u entitetu.

Čekaju se rješenja

Osim pozicije federalnog premijera, Bošnjaci obnašaju i funkcije predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednika Vrhovnog suda FBiH. Hrvati imaju pozicije predsjednika Ustavnog suda i predsjedatelja Doma naroda, dok Srbi obnašaju tek poziciju glavnog federalnog tužitelja. Od zahtjeva da predsjedatelj Zastupničkog doma Safet Softić podnese ostavku i ustupi mjesto nekom od Srba u tom domu, odustalo se zbog protivljenja SDA, ali i činjenice da se bližio istek mandata ovog saziva parlamenta. Sada je, međutim, mnogo jednostavnije riješiti to pitanje i jednu od funkcija koje će se popunjavati prilikom konstituiranja vlasti dodijeliti Srbima.

Kako je zbog ukupnih političkih relacija u BiH malo vjerojatno da Srbin bude federalni premijer, stranke koje budu formirale vlast vjerojatno će na jedno od dva čelna mjesta u Parlamentu postaviti kandidata srpske nacionalnosti. Stav SDA je da se nacionalni debalans treba ispraviti, ali da popuna političkih funkcija mora u ovom slučaju imati prednost u odnosu na stručne, odnosno da se debalans treba ispravljati prilikom imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i glavnog federalnog tužitelja. Glasnogovornik SDA Salmir Kaplan kaže da treba poštivati i izbornu volju građana iskazanu na izborima, a da bi nacionalno uvjetovanje nekih imenovanja umnogome otežalo i sam proces formiranja vlasti.

Utjecaj na imenovanja

- Sigurno je da potezanje tog pitanja može utjecati na određena imenovanja. Pri tome ističemo da je SDA danas druga stranka u Federaciji i sukladno tome ne snosi najveću odgovornost. Jasno je da bi se stranka koja je dobila najveći broj glasova trebala očitovati o tome, kaže Kaplan.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
14:27 10.11.2010.

Kad Mujo i Juro budu mogli biti premijeri RS-a ..........................................!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?