Sp U VODENIM SPORTOVIMA

Srbi prvi favoriti, Hrvati drugi, a gdje su Mađari?

\'A man carrying a sign is detained by the police after he ran into a restricted area at the Oriental Sports Centre, venue for the 14th FINA World Championships, in Shanghai July 15, 2011. Shanghai wi
Reuters
18.07.2011.
u 11:19

Rekordni broj država sudionika (181) u Šangaju, a rekordan je i broj zaštitara za odličja. Za sigurnost 2200 sportaša brine se 20 tisuća policajaca.

Takve mjere sigurnosti nismo uočili ni na jednom prethodnom svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima. Policajci i redari doslovce su na svakom koraku, a neugodno nas je iznenadila novost u hotelima. Na svakom je ulazu kontrola slična onoj u zračnim lukama. Dakle, stvari koje imate sa sobom morate propustiti kroz rendgen, sve metalne predmete izvaditi iz džepova, skinuti remen...

Strogi režim i u hotelu

I tako svaki put, bez obzira na to jeste li iz hotela skočili samo po sendvič. Među novinarima, koji su iznenađeni ovakvim sigurnosnim provjerama, pročula se informacija da je za sigurnost sudionika Svjetskog prvenstva u Šangaju angažirano oko 20.000 policajaca i redara. Može se vidjeti i nešto vojnika, ali njihova je nazočnost simbolična i služi više paradnim svrhama. Organizatori, naravno, ne žele otkriti koliko je policajaca i zaštitara angažirano. Kažu "dovoljno da svima zajamčimo sigurnost".

Pitali smo Portugalca Pedra Adregu, čelnika Finina odjela za komunikacije, je li Fina u tom smislu postavila bilo kakve zahtjeve domaćinu.

Kosovo bez svoje zastave

- Nije - odlučno je odgovorio Adrega. - Ostavili smo Kinezima da sami procijene sigurnosne rizike i da u skladu s tim angažiraju potreban broj ljudi.

Vidljivo je da u Kini nemaju problema s ljudstvom (samo Šangaj ima 14 milijuna stanovnika, s bližom okolicom 20). I tamo gdje je očito da bi posao mogla obaviti jedna osoba, angažirane su tri (cijena pune zaposlenosti). U svakom slučaju više od 2200 sportaša (23 iz Hrvatske, nemamo predstavnike u skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju) i tek nešto manje novinara (ukupno je, zajedno s trenerima i ostalima, akreditirano 5724 osoba) u sigurnim je rukama. U Šangaju su zastupljeni sportaši iz rekordne 181 države, među njima je i Kosovo, no na spektakularnom otvaranju prvenstva (na kojem su Kinezi sjajno spojili svoju tradiciju i moderna tehnološka dostignuća), ta bivša jugoslavenska pokrajina (jer nije članica Ujedinjenih naroda) bila je predstavljena ne pod svojom, nego pod zastavom Fine.    

Prema procjenama kladioničara, Srbija je prvi favorit Svjetskog vaterpolskog prvenstva u Šangaju s koeficijentom 2,70. Druga je Hrvatska s tečajem 3.20. Reklo bi se logično, s obzirom na to da je riječ o svjetskom (Srbija) i europskom prvaku (Hrvatska). No, podcijenjena je Mađarska kojoj je određen tečaj 7. Pa ipak je riječ o reprezentaciji koja je trostruki olimpijski pobjednik. Tečajevi su ostalih favorita sljedeći: Italija 9, Crna Gora 10, Španjolska 15. Španjolci su također podcijenjeni: sa SP-a imaju dva zlata, dva srebra i broncu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije