PARLAMENT BIH

Srbi dostavili i preveli Dayton, Bošnjaci protiv

parlament bih
VL FOTO
29.07.2010.
u 07:29

SNSD angažirao sudske tumače za prijevod mirovnog sporazuma, no u njegovu autentičnost sumnjaju Bošnjaci

Zastupnici SNSD-a dostavili su državnom Parlamentu prijevod Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, predloživši njegovo potvrđivanje u parlamentarnoj proceduri.

Sudski tumači

Prijevod Daytonskog sporazuma uradili su licencirani sudski tumači, a šef Kluba zastupnika SNSD-a Drago Kalabić obrazložio je ovaj prijedlog činjenicom da BiH nema službenog prijevoda i da je u optjecaju više neslužbenih prijevoda, koji se razlikuju.

Poznato je da BiH nema službeni prijevod Daytonskog sporazuma, da je originalni dokument nestao iz Predsjedništva BiH, da Predsjedništvo već nekoliko godina šuti o našem zahtjevu da se taj posao završi, kazao je Kalabić napomenuvši da BiH ima obvezu uraditi službeni prijevod. On je kolegama u Parlamentu poručio da se radi isključivo o stručnom i tehničkom pitanju, a nikako o tumačenju Daytonskog sporazuma.

Sumnja u prijevod

Mislim da je ovo prilika da dobijemo službeni dokument i da se riješimo neslužbenih prijevoda, kazao je Kalabić, uz napomenu da je SNSD pripremio tri originalna primjerka prijevoda Daytonskog sporazuma na službene jezike i elektroničku verziju na CD-u za zastupnike. Većina zastupnika iz Federacije izrazila je ozbiljne rezerve za prijedlog da se potvrđivanje Daytonskog sporazuma stavi na dnevni red zasjedanja Zastupničkog doma. U tome su posebno prednjačili zastupnici SDA i Stranke za BiH, izražavajući sumnju u autentičnost prijevoda. Zastupnik Halid Genjac kazao je da je manjkavost ovog prijevoda činjenica da je on plod privatne inicijative. Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Milorad Živković optužio ih je da protivljenjem da ova točka bude uvrštena u dnevni red, pokazuju kako zapravo ne podržavaju Daytonski sporazum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?