DOGOVOR

Spremni na dijalog s hrvatskim strankama i sudjelovanje u vlasti

sestorka
Tomislav Miličević
15.10.2010.
u 07:48

Iz HDZ-a 1990 i HSP-a BiH spremni na razgovore s HDZ-om BiH, tvrdeći da imaju legitimitet za zastupanje Hrvata u izvršnoj vlasti na svim razinama nakon ostvarenog rezultata

Čelnici HDZ-a 1990, HSP-a BiH i HSS-NHI-ja dogovorili su daljnju suradnju oko svih bitnih političkih pitanja za bosanskohercegovačke Hrvate i BiH kao državu, a u predstojećem razdoblju vidjet će se hoće li se ova suradnja nastaviti u okviru “kreševske šestorke” ili “kreševske četvorke”.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu Zvonko Jurišić, Božo Ljubić, Martin Raguž, Ante Čolak i Krešimir Zubak pozvali su i sve druge hrvatske stranke koje su zadobile izborni legitimitet na svehrvatski dijalog oko ključnih pitanja na platformi Kreševske deklaracije.

Na konkretan upit je li to odgovor ovih stranaka na pozive iz HDZ-a BiH na zajednički nastup, predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić kaže kako “to baš i nije tako” budući da tvrdi da su Hrvati na razini BiH u značajnoj mjeri podržali ove stranke.

-Ovo su stranke koje su ostvarile izborni legitimitet na svim razinama vlasti i u cijeloj BiH. Zato smo se sastali i, evo, pozvali i sve druge na taj svehrvatski dijalog, kaže Jurišić.

Jedna od tema jučerašnjeg sastanka bilo je i formiranje vlasti, a Jurišić kaže kako je bilo određenih neformalnih kontakata ovih stranaka sa SDA i SDP-om, strankama koje su dobile najveći broj glasova unutar bošnjačkog biračkog tijela.

-Moramo pričekati definitivne izborne rezultate kako bismo vidjeli koji su sve kandidati ušli u parlamente na svim razinama. Međutim, već sada možemo reći da nam naš rezultat daje legitimitet da budemo i dio vlasti, ali i dio oporbe, poručuje čelnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

V.d. predsjednika HSS-NHI-ja Ante Čolak rekao je jučer kako je sada pravi trenutak da se vidi tko sve stoji na platformi Kreševske deklaracije, a jučerašnji sastanak za njega je izraz spremnosti da se razvija dijalog između ovih, ali i drugih hrvatskih stranaka.

-Naravno, ostajemo otvoreni i za sve ostale koji su zadobili legitimitet hrvatskog biračkog tijela, bilo da se radi o HDZ-u BiH ili NS-u Radom za boljitak. To je prvi dio priče, a drugi su prioriteti koji nas očekuju, a oko kojih će naše tri stranke zajednički nastupati u smislu rješavanja ustavnih pitanja i donošenja odgovarajućih odluka u procesu konstituiranja vlasti, bez obzira hoćemo li mi biti dio vladajuće većine. U ovom dijalogu želimo vidjeti i ostale potpisnike Kreševske deklaracije, ali to je njihova odluka. A što se tiče poziva HDZ-a BiH, ja mogu kazati da mi nismo dobili nikakav poziv i to je očito bio više poziv u maglu i stvaranje nekog privida da se s nama dijeli odgovornost, ali ne znam za što. Ako dobijemo neki formalni poziv spremni smo za dijalog, ističe Čolak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?