Startalo rukometno prvenstvo BiH

Zrinjski osvojio poticajni bod u Vogošći kao najavu za derbi protiv banjolučkog Borca

15.09.2016.
u 08:00

Krenulo je rukometne prvenstvo BiH. Već prvo kolo ponudilo je zanimljive rezultate, uz ostalo, neočekivani bod Zrinjskog kod favorizirane Vogošće Poljine Hils, kao i tri gostujuće pobjede. Prema tome, jedna od odlika prvog kola je da su gosti i domaćini podijelili bodove “na ravne časti”. Međutim, to je jedna od odlika domaće lige, koja će, sudeći prema rezultatima prvog kola, biti zanimljiva.

Nastavak pada kvalitete

To je jedna strana medalje, a druga je materijalna situacija klubova, te igrački kadar. Kada je o kvaliteti lige riječ, može se očekivati da će kvaliteta nastaviti pad započet prije desetak godina, kada su se Izviđač, a zatim i Bosna, “oprostili” od Lige prvaka. Dok se to događalo, a rad klubova s mladima zamirao, u Savezu su “spavali”, osim rijetkih buđenja u vrijeme povremenih nastupa muške seniorske reprezentacije, manje-više neuspješnih. Za ilustraciju ističemo da je stanka u zasjedanju Skupštine Rukometnog saveza BiH trajala čak osam godina?! Međutim, te činjenice ne umanjuju zanimljivost prvog kola kojem je uvelike doprinio upravo Zrinjski koji je kod prošlosezonskog pobjednika Kupa osvojio bod. Zrinjski je odigrao fantastično drugo poluvrijeme u kojem je uspio anulirati vodstvo domaćina 7:9 i tako zahvaljujući odličnoj obrani, osvojiti prvi bod. Strijelce Mostaraca predvodili su Mandarić sedam, dok je Sarajlić postigao pet itd.

Kadićevih 14 pogodaka

Gostujuću pobjedu u Cazinu izborio je Čelik, kojeg je predvodio Marko Pandžić s osam pogodaka, dok je Davor Kadić u pobjedi Konjuha protiv povratnika u ligu Goražda, postigao čak 14 pogodaka. Unatoč raspoloženim Čapljincima, Kordiću osam i Bartoloviću pet, drugi novak Hercegovina iz Nevesinja pretrpjela je domaći poraz od još jednog povratnika Krivaje. Rezultati 1. kola: Doboj: Sloga – RK Derventa 28:30, Prijedor: Prijedor – Bosna (S) 26:24, Živinice: Konjuh – Goražde 38:28, Nevesinje: Hercegovina – Krivaja 31:33, Cazin: Krajina – Čelik 30:33, Vogošća: Vogošća Poljine Hills – Zrinjski 20:20, Banja Luka: Borac m:tel – Maglaj 32:28. U središtu pozornosti u drugom kolu bit će susret između Zrinjskog i Borca u Mostaru. U pobjedi protiv Maglaja Banjolučani nisu blistali, što svakako daje nadu ambicioznim Mostarcima za još jedan uspjeh. Inače, raspored baš i nije bio sklon momčadi Zdravka Medića, jer poslije Vogošće, pa Borca kući, slijede još dva teška suparnika Maglaj, pa Derventa i to u gostima. Parovi drugog kola, Mostar: Zrinjski – Borac, Zenica: Čelik – Vogošća, Derventa: Derventa – Maglaj, Doboj: Sloga – Prijedor, Goražde: Goražde – Hercegovina, Zavidovići: Krivaja – Krajina, Sarajevo: Bosna – Konjuh. Utakmice će se igrati u petak, 16. rujna, osim susreta u Sarajevu koji je na rasporedu 17. rujna. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije