Plemići jučer otputovali na uzvrat s Breidablikom, više vremena za prilagodbu uvjetima

Zrinjski na Islandu čekaju izazovi, umjetna trava, drukčija klima i usred ljeta (ne)ugodnih "jesenskih" 12-13 stupnjeva

16.08.2023.
u 08:00

Prije polaska na put stručni stožer i nogometaši Zrinjskog bili su dobro raspoloženi. Dojam je kako su svi u mostarskom taboru svjesni onoga što ih čeka na Islandu protiv Breidablika.

Nogometaši Zrinjskog još jučer su iz mostarske Zračne luke otputovali zrakoplovom na Island na uzvratni susret s Breidablikom u trećem kolu kvalifikacija za Europsku ligu, koji je na rasporedu sutra (četvrtak, 17. kolovoza, 19.30). Mostarci su otputovali na još jednu europsku, najvažniju utakmicu u novijoj povijesti, piše Večernji list BiH.

Podsjetimo, u prvoj utakmici protekloga tjedna Zrinjski je na domaćem terenu potopio goste s Islanda s visokih (i, nadamo se, nedostižnih) 6:2.

Dugo putovanje

Zrinjski je jučer dočekala zanimljiva avantura. Malim zrakoplovom od 100-tinjak mjesta mostarska je ekspedicija krenula dan prije kako bi kompenzirala neobično dugo putovanje. Zrakoplov Zrinjskog poletio je prema Islandu, a na putu prema toj zemlji svratio je u Njemačku, točnije u Hamburg. Tamo je dopunio gorivo, a nakon kraće stanke poletio dalje.

Prije polaska na put stručni stožer i nogometaši Zrinjskog bili su dobro raspoloženi. Dojam je kako su svi u mostarskom taboru svjesni onoga što ih čeka na Islandu protiv Breidablika.

- Idemo po povijest. Imamo veliku prednost, sigurno da se svi radujemo uzvratnom susretu - kazao je prije polaska na put kapetan Zrinjskog Nemanja Bilbija.

- Možda nam temperatura neće biti toliki problem koliko umjetna trava koja nas tamo očekuje. Imat ćemo dva treninga na Islandu. Mi ćemo se pokušati prilagoditi i očekujem dobru utakmicu - dodao je Bilbija.

Sve je protekloga četvrtka iznenadila postava u kojoj su se od 1. minute u početnoj postavi našli spomenuti Bilbija te Kiš, koji je igrao na poziciji odmah iza kapetana.

- Kiš je sjajan momak, odličan igrač koji, prije svega, dobro razumije igru, što i meni puno pomaže. U prvoj je utakmici to stvarno bila dobra izvedba - zaključio je kapetan Plemića.

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić nije popuštao u svom stavu. On je obično jako oprezan u davanju izjava i u trenucima kada govori o protivniku. Takav je bio i pred polazak na daleki put. Jasno je dao do znanja kako njegova momčad ima prednost, ali i kako nema prostora za opuštanje. On je sa svoje pozicije i dalje bio svjestan kako ništa nije gotovo u borbi s Islanđanima bez obzira na četiri gola prednosti iz prvog susreta.

- Treba reći kako imamo veliku prednost, ali ništa nije gotovo. Pred nama je 90 minuta, trebamo to sada obraniti, ali nećemo čuvati rezultat. Želimo i na Islandu slaviti pobjedu, to je način na koji ćemo se postaviti. Sigurno će biti drukčija utakmica nego kod nas, oni će pokušati od prve minute dostići zaostatak, ali nama je odgovoriti izazovima i kući se vratiti s time što ćemo osigurati prolazak u grupnu fazu - jasan je bio strateg Plemića.

Kad god Mostarci igraju ljetne europske utakmice, jedan od naglasaka je uvijek famozna "mostarska vrućina, na kojoj svaki protivnik u startu gubi dio snage...". Ipak, sada će se dogoditi nešto suprotno.

Zrinjski bi u vrijeme sutrašnje utakmice (19.30) trebalo dočekati svježih 12-13 stupnjeva, možda i kiša. Novi su to uvjeti i okolnosti koji bi na prvu trebali više goditi domaćinu. Zbog podloge s umjetnom travom, vremenske razlike, znatno drukčije klime i svježijeg vremena, bolje je što su Mostarci krenuli dan prije na putovanje. S dodatnim danom na Islandu dobit će nešto više vremena za prilagodbu na tamošnje uvjete.

- Niska je temperatura, drukčija podloga, umjetna trava, ali imat ćemo dva treninga i imamo dovoljno vremena za prilagodbu. Svi igrači spremni su za utakmicu i nema problema. Ozračje u momčadi je dobro - dodao je Rendulić.

Inače, nogometaše Zrinjskog jučer je na sjedalima u zrakoplovu dočekao i - Večernjak. Posebno dizajnirana naslovnica Večernjeg lista BiH zadivila je nogometaše koji su već ulaskom u sami zrakoplov time možda mogli shvatiti koliko je bitno za bh. nogomet sve ono što postižu u posljednje vrijeme.

Zrinjski je na korak od grupne faze jednog europskog natjecanja, a ako Mostarci to i formalno ostvare, to će biti najveći uspjeh u povijesti bh. nogometa uopće. Jako je neobična i potpora koju Zrinjski posljednjih dana dobiva i od navijača najvećih rivala, svi su svjesni koliko bi za bh. nogomet značilo da se skine stigma i da Bosna i Hercegovina konačno dobije predstavnika u grupnoj fazi nekog UEFA-ina natjecanja.

No, ukupni je dojam kako su u Zrinjskom toliko oprezni da "pušu" i na hladno. Jer, koliko god mostarski klub imao velike izglede ostvariti uspjeh, nije gotovo dok nije gotovo i tu će, u najvećoj mjeri, biti uloga stručnog stožera koji mora napraviti ozračje da se do kraja održi ozbiljnost.

Nakon Europe - GOŠK

Kako god završila sutrašnja europska utakmica, realnost Zrinjskog je nakon toga nedjeljni prvenstveni susret protiv GOŠK-a. Mostarci zato moraju ići korak po korak, u nogometu može biti kobno praviti velike planove, a činilo se kako su toga u Zrinjskom svjesni. Posve logično, ulog je prevelik, eventualni uspjeh u četvrtak Zrinjskom donosi jako puno, mijenja status ovoga kluba na europskoj nogometnoj mapi, ali i cijelog bh. nogometa. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije