Intervju za Index

Mamić pred utakmicu: Ovaj Dinamo će nekoga okrznuti u Ligi prvaka

Zoran Mamić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Autori: VLm, index.hr
16.09.2015.
u 11:05

Zoranom Mamićem najveća je utakmica dosadašnje trenerske karijere. Večeras neće biti samo brat, sportski diretor i "privremeno rješenje" za Dinamovu klupu, već trener koji izlazi iz domaćih okvira na scenu Lige prvaka. Dinamo sezonu otvara protiv Arsenala od 20:45 na Maksimiru. "Topnici" stižu devet godina nakon što su na istom mjestu s 3:0 potopili "modre" i u uzvratu na Emiratesu ih poslali u Kup UEFA-e. Zoran Mamić tada je kao kapetan predvodio ekipu s Modrićem, Ćorlukom i Eduardom.

U Indexovom intervjuu tjedna Mamić je otkrio kakve uspomene nosi iz tog vremena i što će poručiti igračima prije nego večeras istrče na maksimirski travnjak. 

O čemu najviše razmišljate uoči svog debija u Ligi prvaka?

"Liga prvaka je nagrada za sve što smo radili prošlih mjeseci, a rekao bih i dulje. Mjesecima smo radili i živjeli za to i kada smo uspjeli i ostvarili fantastičan rezultat naravno da smo svi skupa zadovoljni. To je jedino što osjećam uoči utakmice: kako uživati u činjenici što smo ušli među 32 najbolje europske momčadi".

Čime biste osobno bili zadovoljni iz utakmice s Arsenalom? Nadate li se potiho iznenađenju?

"Kao sportaš naravno da nikome neću priznati da je bolji prije nego to pokaže na terenu. Naravno, ne treba biti veliki stručnjak da bi se vidjelo kako su igrači Arsenala skuplji od naših i koliko je Arsenal općenito bogatiji, ali jedino mjerilo je teren. Od svojih igrača ću tražiti da daju sve od sebe, vjerujem da će to i napraviti, a onda ćemo vidjeti što će nam to donijeti. Iznenađenje? Ako se "potiho nadam", kako ste rekli, onda ne mogu pričati o tome u medijima". (smijeh, nap.a.)

Bili ste kapetan Dinama 2006. protiv Arsenala, danas vodite Dinamo kao trener protiv jake engleske ekipe, to su važni podaci za biografiju, je li vam dosadilo stalno trenersko dokazivanje ili smatrate da se tek trebate dokazati, uostalom i u Ligi prvaka?
 
"Ako vam u nogometu i sportu općenito "dosadi stalno dokazivanje" - vrijeme je za mirovinu. U nogometu ništa ne vrijedi što je bilo jučer, svaki dan je novi trening, nova utakmica i novo dokazivanje. Kod trenera je, naravno, najlakše podvući crtu, pogledati rezultate i reći "ovaj valja ili ne valja", ali kada se pogleda detaljnije stvari su puno kompliciranije. Što se tiče biografije, da. Moram priznati da nije loše završiti sezonu bez poraza i onda ući u Ligu prvaka".
  
Što će Dinamo ponuditi bolje ili drugačije u odnosu na kvalifikacije i panične izvedbe po Norveškoj i Albaniji?

"Ne bih se baš složio s konstatacijom da su bile "panične izvedbe"; posebno ne u Albaniji. Cijelu utakmicu smo domiranili, nizali prilike i na kraju potpuno zasluženo odnijeli pobjedu te pokazali veliki karakter jer se nismo predavali čak niti kada smo gubili. Bili smo uvjereni u svoje mogućnosti i odnijeli doma pobjedu koju smo još i potvrdili. Ipak, kako sam rekao - nećemo gledati unatrag nego unaprijed. Sama faza natjecanja, atmosfera na stadionu, Liga prvaka, Arsenal i sve što okružuje ovakvu utakmicu će sigurno potaknuti igrače da budu na još višem nivou. Naravno, radili smo pripremu za susret, pričali puno o Arsenalu, ali i o našoj igri i vjerujem da će se igrači znati postaviti na terenu".

Čega se prvog sjetite u vezi utakmica s Arsenalom iz 2006. godine?

"Prvo mi na pamet padne naše vodstvo na otvaranju Emiratesa. Bila je to prva službena utakmica na tom prekrasnom stadionu, a mi smo poveli pogotkom Eduarda. Bio je to poseban trenutak kojeg se rado sjetim; posebno sada kada me podsjećate na tu utakmicu".

Ima li Dinamo danas Eduarda da utiša Emirates barem nakratko? Biste li voljeli imati danas Dudua u ekipi? 

"Igra se na Maksimiru i nadam se da neće biti tiho. Naravno da je za svaku momčad bogatstvo imati takvog igrača kao što je u tom trenutku za nas bio Eduardo, ali isto tako vjerujem u svoju momčad. Imamo jako puno mladih igrača koji imaju kvalitetu i rekao sam već da će ova momčad nekoga sigurno okrznuti u Ligi prvaka".

Jeste li tada u svlačionici vjerovali da možete naštetiti Arsenalu.  Dinamo je imao dobru momčad, s Modrićem, Eduardom, Ćorlukom. Svi su karijeru nastavili u Engleskoj, jeste li već tada sklopili dobre odnose s Arsenalom?

"Radili smo s dosta velikih klubova, a mnogi od njih su bili upravo engleski. Naravno da u pregovorima, posebno onim uspješnim, dobro upoznate ljude i stvorite nekakav odnos. Tako je bilo i s ljudima iz Arsenala za koje mogu reći samo sve najbolje. Uostalom, njihovi sportski i financijski rezultati dovoljno govore kako i što rade".

Onaj Dinamo imao je veliku podršku navijača uoči utakmice s Arsenalom, i na Maksimiru i u gostima. Kada i kako mislite da će se ova agonija s navijačima završiti? 

"Ne bih to tako nazvao... Mi smo na kraju prošle sezone imali 50-ak tisuća navijača u tri utakmice, na početku nove sezone smo također u nekim utakmicama imali jako lijepu potporu navijača koji su nam pomogli da uđemo u Ligu prvaka. Rekao sam već puno puta da se ne moraju svi slagati s potezima uprave, trenera ili bilo kojeg djelatnika kluba, ali mislim da bi ljubav prema klubu trebala biti na prvom mjestu.

Koji je ključni savjet koji ćete dati igračima prije nego istrče na travnjak?  

"Kada bi bar to bilo tako jednostavno... Što reći? Reći ću im da se opuste, da su za ovo radili mjesecima, a sanjali godinama i da daju sve od sebe. Trebamo biti koncentrirani, trkački na visokom nivou, taktički disciplinirani i još puno, puno toga da bi utakmica završila onako kako mi sanjamo. U svakom slučaju, ako svaki igrač da sve od sebe i ostavi na terenu svoj maksimum, publika će to prepoznati i imat ćemo razloga biti zadovoljni. A kada je to tako onda često budete i nagrađeni".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije