ŽIVOTNI SAN

Znate li zašto novi osvajač zlatne lopte dvije godine nosi zavoj oko prsta? Evo detalja iz zanimljive priče

18.10.2022.
u 07:24

Sjajni 34-godišnji nogometaš konačno je izašao iz sjene Ronalda i Messija, pročitajte zanimljive detalje iz njegovog života

Sinoć u Parizu nije bilo nikakvih iznenađenja. Karim Benzema proglašen je nogometašem godine u izboru France Footballa. Zlatna lopta potpuno je zasluženo pripala napadaču madridskog Reala i francuske reprezentacije. Bio je najbolji strijelac i igrač Real Madrida u pohodu na naslove prvaka Europe i Španjolske.

- Ovo je ostvarenje sna. Još od djetinjstva sanjao sam da ću nekad osvojiti Zlatnu loptu - rekao je Benzema, kojem se na pozornici pridružila i njegova majka te cijela obitelj. Nagradu mu je dodijelio Zinedine Zidane, osvajač Zlatne lopte 1998. godine. 

Težak put do vrha 

Thibaut Courtois proglašen je najboljim golmanom. Nogometaš Barcelone Gavi osvojio je nagradu Kopa za najboljeg mladog nogometaša na svijetu. U toj je konkurenciji drugo mjesto osvojio Francuz Eduardo Camavinga iz madridskog Reala, a treće igrač Bayerna Jamal Musiala. 

Sadio Mane prvi je u povijesti dobio nagradu Socrates, za doprinos nogometaša zajednici. Titulu najbolje nogometašice na svijetu obranila je Alexia Putellas. Nagradu za najboljeg strijelca dobio je Robert Lewandowski, drugu godinu zaredom. Manchester City proglašen je najboljim klubom godine. 

Luka Modrić je u izboru za nogometaša godine završio na devetom mjestu, dok je Joško Gvardiol uvršten među šest najboljih mladih nogometaša do 21 godine. 
Karim Benzema je s 34 godine i 10 mjeseci postao drugi najstariji osvajač Zlatne lopte u povijesti. Rekorder je i dalje Stanley Matthews koji je 1956. godine to priznanje osvojio s 41 godinom i 10 mjeseci. 

Benzema je u sezoni 2021./22. s Real Madridom osvojio je Ligu prvaka i La Ligu, a zabio je ukupno 44 pogotka u 46 utakmica uz 15 asistencija. 

A ovaj francuski reprezentativac konačno je izašao iz sjene Cristiana Ronalda i Lionela Messija i postao superzvijezda prošle sezone. 

Njegov put do vrha nije bio nimalo lak. Naime, Karim je podrijetlom Alžirac, a rođen je u Lyonu gdje su se njegov otac Hafid Benzema i majka Wahida Djebbara upoznali. Osim njega, imaju još osmero djece, a živjeli su u problematičnoj četvrti Bron. Prema pisanju stranih medija, Karim je u djetinjstvu navodno bio u kontaktu s lokalnim kriminalcima u Lyonu. No zahvaljujući strogoj disciplini oca Hafida nije upao u loše društvo. Osjećao se diskriminiranim zbog svog alžirskog porijekla, a kako je bio debeljuškast, djeca su ga zadirkivala. 
Benzema je zapravo proizvod Lyonove omladinske škole za čiju je prvu momčad zaigrao je 2004. i do 2009. upisao je 148 nastupa i 66 pogodaka, a zatim je otišao u Real Madrid. 

Važna je komponenta francuske nogometne reprezentacije u kojoj je od 2007. No neko ga vrijeme nije bilo u A vrsti tricolora jer je bio izbačen nakon što je ucjenjivao suigrača iz reprezentacije Mathieua Valbuene snimkom seksa. Nakon šest godina ponovno je zaigrao za Francusku i sada će biti glavna uzdanica na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Do sada je igrao u 97 utakmica i zabio 37 pogodaka. 

Za Real je upisao ukupno 615 nastupa i 328 golova, a samo od početka ove sezone igrao je u 10 utakmica i zabio pet golova. Koliko je posvećen klubu i nogometu, govori i jedan zanimljiv detalj – ruka zamotana u zavoj. 

Naime, Francuz od 2019. godine ima ozljedu malog prsta desne ruke. U utakmici protiv Betisa pao je na prst i slomio kost. Liječnici su mu tada savjetovali operaciju šake zbog koje bi propustio dva mjeseca natjecateljskog nogometa, no kraljevski je klub u tim trenucima bio je na mukama, loše je stajao na ljestvici, a Benzema je bio jedan od rijetkih u formi. 

Kraljevski Ballon d'Or 

Htio je igrati pa mu je predloženo da stavi spomenuti zavoj koji košta 40 eura kako bi ga štitio od obnavljanja loma. Nosio ga je do kraja sezone, a kada je došlo vrijeme operacije, kost je već krivo zarasla i više nije bilo potrebe operirati. Karima prst i dalje boli pa zbog toga već tri godine nosi zavoj kako bi smanjio bol i igra u formi života... Do jučer je sedam Realovih nogometaša osvajalo Ballon d'Or i to u 11 navrata: pet Zlatnih lopti ima Cristiano Ronaldo, a po jednu su uzeli Luka Modrić, Ronaldo Nazario, Fabio Cannavaro, Luis Figo, Raymond Kopa i Alfredo di Stefano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije