Rukomet

Željana Stojak: Rukomet je moj način života

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
04.12.2016.
u 10:05

Željana Stojak, jedna iz plejade nadarenih igračica Izviđača iz Ljubuškog, treću sezonu rukometni kruh zarađuje u Mađarskoj.

Na odmoru

Za vrijeme kratkog odmora ovih dana u Ljubuškom sreli smo je nakon treninga Izviđača s bivšom suigračicom Ivanom Pavlović i Andreom Prusinom koja trenutačno nastupa za prvaka Grude. Naravno, razgovor o rukometnim temama započeli smo pitanjem otkud u Mađarskoj:

- Nakon nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu za reprezentaciju Hrvatske bilo je nekoliko opcija – neki od hrvatskih klubova ili Mađarska. Izabrala sam Mađarsku, gdje igram treću sezonu. Sada nastupam za prvoligaša Mosonmagyarovar. To je ustvari druga ekipa Gyora, koji već godinama s uspjehom nastupa u Ligi prvakinja. Startale smo solidno, osme smo sa sedam bodova u NB I ligi koja ove sezone ima 14 klubova. Najmlađa smo momčad u ligi pa se tri pobjede i jedan remi u osam kola smatraju dobrim otvaranjem sezone u mađarskoj ligi koja kotira kao jedna od najjačih u Europi. Teško je njihov rukomet uspoređivati s našim. Recimo, moj klub ima svoje navijače koji nas prate i na gostujuće utakmice, a kad igramo protiv Gyora, Ferencvaroša ili Debrecina, bude po 1000 gledatelja, navija se, pjeva, što je kod nas rijetkost i na utakmicama muškog rukometa. Kako je teklo privikavanje, mađarski jezik nije baš lak? - Nezgodno je bilo prvih mjesec dana, ali brzo sam se uklopila. Što se kaže – nije se na dobro teško naviknuti. Prvu sezonu provela sam u klubu koji nastupa u Prvoj B ligi, za koji su tada igrale poznate hrvatske igračice Grubišić i Milanović–Litre, a sada u Mosonmagyarovaru društvo mi, uz Mađarice, prave Slovakinje, Brazilke, Srbijanke, Makedonke… Zadovoljna sam statusom i minutažom, treninzi su dobri, utakmice neizvjesne. Jedva sam dobila sedam dana dopusta, čim se vratim, nastavljamo još jačim ritmom. Meni to odgovara, volim rukomet, planiram završiti neku sportsku trenersku školu i raditi kao trenerica vratara po završetku karijere, ističe Željena, a zatim dodaje da nije problema bilo ni oko klime.

Privikla se na klimu

- U Mađarskoj je malo hladnije i oblačnije, lako sam se privikla. Što se kontakata tiče, redovito se čujem s Katarinom Pavlović koja nastupa za njemački Blomberg i Vesnom Tolić koja je iz Francuske prešla igrati u njemačku ligu. Stojak je, dakle, jedna od 3 ljubuške rukometašice koje s uspjehom nastupaju u europskim ligama. Zanimljivo, na vratima Izviđača debitirala je sa samo 14 godina i nakon 4 sezone u Ljubuškom i završene srednje škole, otisnula se u profesionalne vode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?