Ukrajinski predsjednik

Zelenski: Ukrajina se nada mirovnom summitu ove jeseni

zelenski
02.08.2023.
u 20:23

"Radimo na tome da se (saummit) održi ove jeseni", rekao je Zelenski u govoru koji je objavljen na službenoj mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu kako se nada da bi se ukrajinski "mirovni summit" mogao održati ove jeseni te da su ovotjedni razgovori u Saudijskoj Arabiji odskočna daska prema tom cilju.

Zelenski je poručio u govoru ukrajinskim diplomatima da će gotovo 40 zemalja biti zastupljeno na sastanku u Džedi 5. i 6. kolovoza.

"Radimo na tome da se (summit) održi ove jeseni", rekao je Zelenski u govoru koji je objavljen na službenoj mrežnoj stranici ukrajinskog predsjednika.

"Jesen je vrlo brzo, ali još ima vremena da se pripremimo za samit i uključimo većinu zemalja svijeta", dodao je.

Zelenskij i njegov tim rade sa saveznicima na pronalaženju široke potpore za "mirovni samit" koji bi istaknuo načela za okončanje rata rata s Rusijom koja je pokrenula invaziju prije 18 mjeseci.

Summit bi se temeljio na planu od 10 točaka koji je Kijev objavio prošle jeseni, a koji je aktivno promiče Zelenskij.

Njegova vizija mira podrazumijeva potpunu obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i potpuno povlačenje ruskih trupa, zaštitu hrane i energetske sigurnosti, nuklearnu sigurnost, oslobađanje svih zatvorenika itd.

Još uvijek nije dogovoreno mjesto održavanja samita.

Ukrajinski i zapadni dužnosnici rekli su da na samitu neće sudjelovati Rusija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije