ispad iz sportskih okvira

Zbog objava na mrežama Vranješ se nedavno našao u sukobu i s nekim navijačima reprezentacije BiH

30.11.2018.
u 07:35

Da je u Bosni i Hercegovini teško sastaviti dva dobra djela potvrđuje i nova “nogometna moralna kriza” koju je, ničim izazvan, ponovno stvorio nogometaš Ognjen Vranješ.

Sporna tetovaža

Nakon izvanrednih rezultata koji su nogometaši BiH postigli u posljednje vrijeme, Ognjen Vranješ napravio je novu glupost i, nakon što je dao puni sportski doprinos na travnjaku, učinio nevjerojatnu štetu za šire društvene i sportske odnose. Njegovi pokušaji da se, osim u sportskom, nađe i u političkom svijetu vode ga na margine sporta i u moralne ponore, u koje ga ovih dana ponovno šalju njegovi prizemni “umjetnički dometi” što ih iskazuje javnim tetovažama. Za njih se ne može naći opravdanje.

Vranješov ispad je nova tetovaža s likom četničkog vojvode Momčila Đujić, što je sramota za razinu vrhunskog sportaša i sportske odnose u BiH, ali je i velika sramota za cjelokupan nogometni svijet. Da sve nije nimalo naivno i bezbolno pokazali su i čelnici Nogometnog saveza koji su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem ističu kako je reprezentativac Ognjen Vranješ neprimjerenim porukama i tetovažama narušio ugled Saveza i reprezentacije.

- Oštro i bezrezervno osuđujemo šokantno ponašanje reprezentativca Ognjena Vranješa jer njegove poruke, bez obzira na koji način su izražene, nisu u duhu vrijednosti za koje se zalaže NS BiH i ne predstavljaju osobine istinskog sportaša koji treba biti uzor mlađim generacijama. Vranješova borbenost i odnos na terenu dosad su bili neupitni, međutim, njegovo ponašanje izvan terena nije prihvatljivo i ne odražava stavove, politiku i ciljeve Saveza i reprezentacije koja na najbolji način predstavlja BiH u svijetu. NS BiH nedvosmisleno osuđuje sve oblike veličanja fašizma i njegovih pristalica koji nanose štetu ne samo Savezu i reprezentaciji, već i cijeloj zemlji. Prioritet svakog istinskog sportaša treba biti borba protiv rasizma, diskriminacije, nasilja, govora mržnje pa tako i NS BiH očekuje da svi reprezentativci budu nositelji novih naprednih ideja i napretka, a ne rušitelji temelja na kojima počiva jedinstvo i integritet Saveza, navodi se u priopćenju Nogometnog saveza BiH.

Brojne osude

Ne smijemo biti zaboravni koliko su ljudi iz Saveza uložili napora i autoriteta brojnih sportaša i sportskih radnika, kao što su Ivica Osim, Duško Bajević, Miroslav Ćiro Blažević, Ljubojević, Čeko, Pirić, Barbarez, Misimović, Kovačević i brojni drugi, da se u nogometu otarasimo kočničara u razvoju. Na društvenim mrežama, na kojima su i objavljene fotografije s brojnim tetovažama od kojih su neke i veoma sporne, brojni vrhunski sportaši i ljubitelji sporta oštro osuđuju stav i ponašanje ovog nogometaša, koji bi trebao biti idol i ideal mladim generacijama. Globalno, nije nam ovo trebalo sad kad je bh. nogometu ipak krenulo nabolje, a kako ćemo dalje sutra, trebamo se brzo odlučiti. Sve ovo je najbolje šutnuti i odbaciti jer bez svakoga se može i mora, a navikli smo da sve moramo sami i ona narodna kaže “najbolje je sve zaboraviti” i ne smijemo smetnuti s uma da “od iste koke nisu sva jaja mućak”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije