Izbornička klupa BiH

Za jače trenersko ime potrebna i veća plaća od one koju imaju izbornici BiH

15.11.2017.
u 09:00

Svi nas hvale i svi nam se zahvaljuju, generalno se mogu skupiti svi komentari i sva mišljenja o svim službenim i neslužbenihm kandidatima za mjesto izbornika nogometne reprezentacije BiH. Sreća za NS BiH je kako se još uvijek nije zahvalio na novoj kandidaturi Meša Baždarević, jer što ako nam se sutra ili “prekosutra”, nakon sutrašnjeg izjašnjavanja ili preskakanja izjašnjavanja Izvršnog odbora NS-a, zahvale i preostala dva najozbiljnija kandidata, Meho Kodro i Amar Osim.

Više “ne” nego “da”

Što prizemnije lete, izbornička stolica je sve vrelija, dok se krila ne zaglave u blato Grbavice i onda izgore svi izbornički planovi. Kome je još do izborničkog mjesta na klupi zmajeva, predloženo povjerenstvo se još nije izjasnilo, ali nismo se ni trebali zanositi kako će svi odmah poletjeti na “Mešinu fotelju”. Sve se svelo na, rekli bismo, jedan sudački novčić koji pada na ono “pismo ili glava” na dva imena koja su rekla “da” i gomilu onih koji su rekli “ne”. Ovi što su govorili negativno, pred sobom su imali jasno iskazanu računicu da za 15.000 eura mjesečno ne žele biti izbornici, jer cjenjenija imena u EU klubovima dobivaju puno više od bh. plafona. Svi koji misle kako bh. nogometne veličine, Vahu Halilhodžića, koji ima u Japanu dva milijuna dolara, Vladimira Petkovića, koji sa 750.000 eura može pjevati kao Dino Merlin “Moj je život Švicarska” ili Zlatka Dalića, koji će vjerojatno imati oko 720.000 eura na godišnjoj razini (toliko je po zadnjem ugovoru imao njegov prethodnik Čačić), mogu dovesti na klupu zmajeva, u teškoj su zabludi. I eventualni angažman bijeljinskog Zeničanina Mladena Krstajića na klupi srbijanske reprezentacije u Moskvi bit će skupo plaćen, sigurno više od onoga što će primati budući bh. izbornik.

Nema novca za top imena

Ima ona jedna stara novinarska replika u raspravi s urednikom koja kaže “uredniče, sve što mi imaš reći, reci mi na žiro-račun”. U suvremenom svijetu, koji je kod nas tu odmah preko crte, sve se već odavno mjeri novcem. Moramo shvatiti kako NS BiH nema novca za velika svjetska trenerska imena, bili oni s našim ili inozemnim nacionalnim kodom. Za nas nije više važno koga će odabrati Izvršni odbor NS BiH, važnije je zapravo da Kodro ili Osim mlađi pristanu na ponudu NS BiH, da se ne predomisle nakon što budu imenovani za klupu BiH jer “Bože moj, baš sinoć im je netko ponudio euro više”. To je jedna realnost i trebamo biti prizemni u svojim željama i stvarnim mogućnostima. Ovaj materijalni motiv sportska javnost u BiH nekako je zanemarila.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije