TENIS

Wilander ekskluzivno: Ako je Marin osvojio US Open, može i Australiju

11.01.2018.
u 15:45

- Borna može pobjeđivati igrače iz Top 10, ima pobjede i protiv Nadala i Murraya. Mislim da je veliki potencijal i da će sljedećih godina dodatno napredovati.

Zatekli smo ga u Americi, u njegovu domu u Sun Valleyu, u planinama Idahoa, kad je već počeo pakirati kovčege za odlazak u Australiju. Šveđanin Mats Wilander (53), bivši teniski velikan i sedmerostruki osvajač Grand Slam turnira, godinama je već stručni suradnik Eurosporta za tenis, bit će to i na predstojećem Australian Openu u Melbourneu koji počinje 15. siječnja uz prijenos na Eurosportu. Wilander se ne libi iznijeti svoje procjene (iako ponekad pogriješi), pa je na pitanje tko će osvojiti Australian Open, u ekskluzivnom telefonskom intervjuu za Večernji list spremno odgovorio:

- Federer ili Nadal. Bude li Rafa potpuno zdrav, čak mislim da će biti i u maloj prednosti jer je valjda nešto naučio iz posljednjih poraza od Rogera. Federerova se taktika temeljila na tome da natjera Nadala da igra što agresivnije i da napravi što više pogrešaka. Sad Rafa može odgovoriti tome tako da kaže: ako me možeš pobijediti, pobijedi me, ali neću pobijediti sam sebe srljajući u pogreške. Uglavnom, Federer nije nepobjediv - zaključio je.
 

Hrvatska još čeka prvi pojedinačni naslov na Australian Openu. Goran Ivanišević osvojio je Wimbledon, Marin Čilić US Open, a Iva Majoli Roland Garros. Zanimalo nas je što Wilander misli, može li netko od hrvatskih tenisača ili tenisačica ove godine ispuniti i tu prazninu?

- Imate odlične tenisače, ali i tenisačice, a najveći adut vam je Marin Čilić. Osvojio je US Open, zašto ne bi mogao i Australian Open, to su slični turniri. Marin je sazrio, dobro je trenirao u studenome i prosincu i svakako je jedan od igrača koji mogu osvojiti naslov. Tu je i Borna Ćorić...
 

Borna je razvio moćna oružja

Njega ste već nahvalili prošle godine, razvija li se u dobrom smjeru?

- Mislim da je tako, iako igrački još oscilira, što je i normalno za njegovu dob. Koga je ono Borna pobijedio u Dohi? - zapitao je Wilander.

Španjolca Pabla Carrena Bustu, 10. tenisača svijeta, odgovaramo, a potom je u četvrtfinalu izgubio od Rusa Andreja Rubljova...

- Eto, vidite, Borna može pobjeđivati igrače iz Top 10, ima pobjede i protiv Nadala i Murraya. Mislim da je veliki potencijal i da će sljedećih godina dodatno napredovati. Iako je mlad, njegov pristup prema obvezama bolji je od pristupa gotovo svih njegovih vršnjaka. Razvio je moćna oružja i mislim da je realno očekivati da uskoro uđe među 10 najboljih.

Kad smo već kod igrača “sljedeće generacije”, tko je od njih najbliži osvajanju Australian Opena ili nekog drugog Grand Slam turnira?

- Hm, to je teško pitanje. Mladi Nijemac Alexander Zverev prednjači i po plasmanu i po osvojenim turnirima, ali i po zrelosti. Ima glavu za to, ali ne znam može li fizički izdržati sedam teških i dugih mečeva na australskom suncu u dva tjedna.

Australija (zasad) najljepša

Hrvatska ima i odlične trenere, koliko je, prema vašem mišljenju, Ivan Ljubičić zaslužan za fantastičan povratak Rogera Federera?

- Mislim da mu je puno pomogao, i to u različitim pravcima. Ivan je uspješno nastavio ondje gdje je stao Stefan Edberg. Ne bih rekao da je Ivan imao što objasniti Rogeru, ali njih dvojica puno razgovaraju... Pomogao mu je u vraćanju samopouzdanja, učinio ga agresivnijim jer bez toga u današnjem tenisu ne možete opstati. Nije ga morao učiti kako igrati, ali kako pobijediti, to da. Mislim da je Ivan produljio karijeru Federeru barem za tri-četiri godine.

Može li Federer ponovno do broja jedan?

- Mislim da mu to i nije cilj. Njemu je važnije osvajanje Grand Slam turnira i na to će se i usredotočiti. Još dvije-tri godine Švicarac će biti jako opasan na najvećim turnirima.

Za Murraya je rekao da mu nije lako jer je sad i muž i otac, kao što je Serena sad i supruga i majka, a na pitanje koja mu je zemlja od svih koje je vidio najljepša, odgovorio je:

- Ostavimo li po strani moju rodnu Švedsku, onda je to Australija. To mi je omiljena destinacija, ali i omiljeni Grand Slam turnir (Wilander je tri puta osvajao Australian Open: 1983., 1984. i 1988. - nap. a.). I zbog ljudi, i zbog klime, prirodnih ljepota...

- Jeste li ikada bili u Hrvatskoj?

- Jesam jednom, na jedan dan, u Zagrebu, bio je studeni. No, planiram u dogledno vrijeme doći i na vaše more, čuo sam da imate predivnu obalu - najavio je Wilander.



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije