VAR će u BiH, izvjesno je, istinski zaživjeti u sezoni 2024./2025.

var tehnologija
13.01.2024.
u 10:59

Na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018. godine prvi put u povijesti nogometa primijenjena je VAR tehnologija. Neki su bili oduševljeni tom novotarijom, koja je neke stvari jako poboljšala i "doprinijela pravdi", dok su drugi bili ostali nezadovoljni te glasno govorili da tu "glupost" treba ukinuti jer je "uništila čari nogometa".

Zanimljiva tema

Činjenica je da je s vremenom VAR zaživio diljem svijeta u nacionalnim natjecanjima, kao i onim međunarodnim pod nadležnosti FIFA-e i UEFA-e iako i danas mnogi govore da ga treba izbaciti s nogometnih travnjaka. Takvih je ipak sve manje... Malo nakon Prvenstva u Rusiji pojedine napredne zemlje uvele su VAR kao obvezu. Među prvima bile su to zemlje Lige petice, potom UEFA-inih i FIFA-inih natjecanja, kako reprezentativnih tako i klupskih. I zemlje bivše Jugoslavije kao da su se utrkivale koja će prije uvesti VAR tehnologiju u nacionalnim ligama. Tu su prednjačile Slovenija i Hrvatska, kao i Srbija. I bivši predsjednik NS-a BiH Elvedin Dino Begić optimistično je odmah nakon SP-a u Rusiji najavio uvođenje VAR-a u Premijer ligu BiH, podsjeća portal Večernjeg lista BiH. Za početak, Begić je najavio kako će pojedini suci ići na obuku u susjedne (i udaljenije) zemlje, kako će se organizirati seminari, predavanja UEFA-inih stručnjaka..., što će za godinu-dvije dovesti do uvođenja VAR-a u bh. natjecanja, barem ona premijerligaška. No, malo se što od toga obistinilo. Sve se nekako otegnulo iako je UEFA bila spremna pomoći edukacijski, financijski i na sve druge načine. Teče šesta godina poslije SP-a u Rusiji, ali još se malo toga učinilo. I novi predsjednik NS-a BiH Vico Zeljković također nudi "skoro" uvođenje VAR tehnologije. On je početkom rujna prošle godine najavio konačno uvođenje VAR-a u Premijer ligu BiH od početka sezone 2024./2025. godine. Ovom temom posljednjih su se dana intenzivno bavili mediji, posebice portali. U jednom natpisu čak je precizirano da će se VAR prvi put koristiti već na proljeće. Preciznije: prva utakmica s primjenom VAR tehnologije bit će već u 19. kolu Premijer lige na stadionu Mokri dolac na susretu Posušje - Zvijezda 09 jer taj stadion "jedini u BiH ima uvjete" za to.

- Posušje stvarno ima odlične uvjete, ali ne treba ništa mistificirati. Nije VAR baš tako "zahtjevan bauk" pa mogu reći kako uvjete za njegovo instaliranje imaju svi klubovi Premijer lige. Kao osnovno, potrebna je jedna soba ili čak jedan kut sobe u kojoj bi se instalirali monitori, gdje bi (obučeni) suci kontrolirali što se događa na travnjaku. Velika je stvar što imamo dosta sudaca koji dobro vladaju VAR tehnologijom. To su suci koji su na UEFA-inoj listi i već su dobro obučeni - rekao je za Večernji list Dragan Soldo, predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH, ujedno i član Izvršnog odbora NS-a BiH.

Soldo kaže kako je UEFA već utrošila znatna sredstva u VAR jer treba opremiti stadione na kojima igraju bh. premijerligaši.

- Također, premijerligaški suci išli su u susjedne zemlje na obuku. Uz ostalo, povećao se broj sudaca koji imaju licenciju za premijerligaške utakmice. Tako su jesenas susrete Premijer lige BiH sudila čak 24 suca. Što se tiče aktualnog prvenstva, VAR će na proljeće biti "probni" ili "testni" pa gledatelji u TV prijenosima neće vidjeti sporne situacije, kao što su se naviknuli gledati u prijenosima iz drugih zemalja i njihovih natjecanja ili na raznim međunarodnim utakmicama. Vidjet će ih samo suci koji budu uz monitore. Ali, već u TV prijenosima sljedeće natjecateljske godine to će biti svima vidljivo. Do tada bi i bh. suci trebali potpuno vladati VAR tehnologijom - kaže Soldo.

Složen posao

Bilo kako bilo, suđenje bi u prvenstvu 2024./2025. trebalo i moralo biti znatno bolje nego do sada. Lošije je teško i očekivati jer ono što smo vidjeli u puno navrata tijekom jesenske polusezone te godinama unatrag često je bilo na granici kriminala. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je jednom novinarima:

- VAR neće promijeniti nogomet, ali VAR će ga sigurno dobro pročistiti. Uvođenje ove tehnologije složen je posao, ali mi smo odlučili provesti ga kako bi se suđenje unaprijedilo i pogreške svele na minimum...

Ključne riječi
var

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije